Viața de student

De mult timp pot spune că mi-am dorit să scriu despre experiența de student, dar nu știu ce s-a întâmplat cu timpul. Ori nu mi-am făcut eu timp pentru el, ori el pentru mine. Cred că după mai bine de un an și jumătate de facultate am acumulat experiență în calitate de student ca să pot povesti câte ceva.

Înainte de toate, trebuie să fac o scurtă prezentare chiar dacă am mai făcut-o și într-un articolul mai vechi. Eu sunt Vasilciuc Camelia- Maria și sunt studentă  în anul al II-lea la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, specializarea: Comunicare și Relații Publice, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare”, Suceava. Am decis astăzi să descriu în acest articol strict experiența de student. Iar cum orice lucrare are un titlu, eu i-am dat unul simplu: “Viața de student”.

Dacă ești student sau te pregătești să devii, poți citi acest articol pentru a-ți forma o părere despre cum va fi la facultate sau pentru a te pregăti. Din experiența mea, cu siguranță îți va rămâne o idee!

Așa că fără alte completări, să începem!

A fi student implică a te afla într-o continuă mișcare, iar aici nu mă refer la drumul către facultate și alte opriri. Nu, nu! A fi student înseamnă a te simți mereu conectat cu și la ceva, vă spun eu, aflată în anul II. Cu cât înaintezi cu un an, lucrurile încep să devină, treptat, mai dificile și mai intense. Nu vreau să vă sperii! V-am spus, este doar experiența mea!

Personal, am venit la această facultate deoarece am simțit că am abilitățile necesare pentru a comunica. Știu, cred că am părut o persoană extrovertită de la primele rânduri, dar chiar așa sunt. Mi-a plăcut dintotdeauna să dezbat lucrurile, să îmi exprim punctul de vedere și să scriu! De asemenea, relaționarea deschisă cu oamenii. Partea de jurnalism m-a atras de foarte mult timp, iar ajunsă până aici simt că am ales mai mult decât ceea ce mi se potrivea. Însă, până la meseria în sine, mai este un drum lung de parcurs, urmat de multe experiențe și provocări. Până când îmi voi forma o carieră în această zonă mai este puțin, dar până atunci zic să ne bucurăm de prezent.

Vedeți, v-am zis că o să vă descriu viața de student dar m-am abătut de la subiectul principal. Așa se întâmplă când nu vrei să îți scape nimic. Cred că vreți să știți atât părțile bune cât și părțile mai puțin bune, dar eu voi vorbi în același timp despre amândouă ca să ilustrez exact viața unui student.

Totuși, haideți să vă spun cum este viața unui student. Viața unui student este frumoasă dacă o lași să fie frumoasă și mai puțin frumoasă dacă…v-ați prins voi! În cazul meu, viața de student este frumoasă, provocatoare, chiar într-o continuă dezvoltare. Îmi place mult ceea ce fac, învăț cu drag, deci nu prea văd partea mai puțin bună. Nu spun că nu există și momente mai grele, căci există și se simt. Dar când faci ceea ce îți place, mai există vreun obstacol?

Așa ca și propria viață, studenția are urcușuri și coborâșuri… sunt momente grele (iată că am ajuns și la părțile mai puțin frumoase), pe care uneori nu știi cum să le gestionezi, cum să le găsești un răspuns. Dar după ce stai puțin de vorbă cu tine, îți amintești de ce ai venit aici și deși simți că nu mai poți, mai poți puțin. Dacă ești un student prezent, atent, implicat și activ, vorbesc din experiența mea, poți acumula multe cunoștințe și din sala de curs. Iar la examen, oricât de dificil ar fi, vei fi sigur pe tine fără să întâmpini problema restanței. La mine așa a fost și Doamne ajută să fie așa cu rezultate frumoase până în anul al III-lea. Mi-am gestionat și alocat întotdeauna timpul temelor, proiectelor, sau învățatului pentru materiile de examen. Și, da, am avut timp destul și pentru activitățile din exteriorul campusului. M-am bucurat de ieșiri, am petrecut timp cu persoanele dragi, am investit zilnic în mine câte ceva și am mai pus câte o “cărămidă” pentru ceea ce se cheamă “viitor.”

Studenția…frumoasă perioadă! Pe cât de grea, obositoare, stresantă, cu nopți dormite pe jumătate sau uneori nici atât, pe atât de captivantă și frumoasă. Dacă veți ajunge pe holurile facultății, o să vă placă cu siguranță oamenii pe care îi veți întâlni și ceea ce veți învăța de la ei. Dacă de la unii profesori pleci cu materia, cu încă un sâmbure de cunoștințe, la unii rămâi cu sufletul. Sunt oameni și oameni… Există și profesori de care o să vă temeți puțin, dar dacă veți face lucrurile în mod organizat nu vor reuși să vă sperie. Desigur, există și profesori de la care înveți să devii cel mai bun! Repet: oameni și oameni. Am fost norocoasă să am niște profesori dedicați care m-au făcut să îmi placă să fiu studentă.

Până la materie, examene și alte surprize pe care vă las pe voi să le aflați cam prin semestrul II din anul I, bucurați-vă dragi colegi de această perioadă. Pentru mine este perioada preferată. Simți că ești adult, că ai responsabilități și că sădești zilnic pentru tine, ca mai apoi să poți culege roadele. Vizitați toate corpurile facultăților și fiți curioși. Eu așa am făcut când eram “bobocel”… Plimbați-vă prin campus și beți o cafea la Bookcafe, interacționați cu alți colegi, faceți-vă prieteni și plecați cu bogăția aceasta, care va rămâne mereu în sufletul vostru. Îmi va fi dor și mie de facultatea aceasta, de lucrurile realizate și de colegele cu care am râs. Deși mai am un an până în anul al III-lea…se scurge repede timpul și totodată și perioada asta frumoasă, în care te poți descoperii și te poți transforma într-un OM, în sensul lui adevărat mă refer.

Îmi place să cred și să știu că facultatea, pe lângă faptul că este o perioadă în care îți dezvolți abilitățile sociale și intelectuale, este și un loc din care trebuie să rămâi conectat cu sufletul.

Mai multe n-am să vă spun! Răbdare, răbdare, mai am un an și promit că mai reactualizez informația. Chiar dacă am de pregătit și o lucrare de licență, vă voi ține la curent. De aici, vă las pe voi să gustați studenția și să-mi spuneți cum a fost! Nu vă mai dau spoilere! O să dați de tot felul de obstacole veți vedea, să nu spuneți că nu v-am zis! Dar veți fi bucuroși în final pentru reușitele voastre. Gata! Deja m-am lungit!

Dragi studenți și viitori studenți, chiar și cei care citesc pur și simplu acest articol. Faceți-vă viața o bucurie, dați frâu liber visurilor voastre, îndrăzniți să fiți ceea ce vă doriți peste ani, luați viața ca pe o încântare. Și, nu uitați… viața de student este frumoasă, iar dacă ești sigur pe tine poate fi ca un joc.

Semnat o studentă de la CRP, care cu drag își va reaminti de acest loc! (Camelia- Maria Vasilciuc, CRP- anul II)

 

  Camelia- Maria Vasilciuc

You may also like...

Sari la conținut