Pledoarie pentru facultatea mea: Facultatea de Drept

„Fraza <mai bine un omor decât o ipotecă> poate face să râdă doar un student de la drept”

De ce am ales să studiez la Drept? Sincer vorbind, nu am primit niciodată această întrebare. Dreptul a fost specializarea la care am visat și nu am putut concepe niciodată ideea că m-aș putea regăsi în alt domeniu. Este o arie care necesită un anumit tipar de gândire și percepție și un spirit de responsabilitate ridicat.  Această facultate contribuie la construirea mea ca om și ancorarea în realitatea societății. Desigur, dreptul pune o amprentă punernică asupra eului studentului, asupra percepției în legătură cu lumea în general, dar în special se simte influența asupra simțului umorului, ca de exemplu, fraza ,,mai bine un omor decât o ipotecă” poate face să râdă doar un student de la drept. Pe de altă parte, experiența din perioada facultății nu poate fi comparată cu nimic, începând cu practica și terminând cu ,,excursii” la morgă.

Când oamenii află că sunt studentă la Drept, îmi dau întrebare ce este cel mei reprezentativ pentru acest domeniu. În opinia mea, și cred că mă vor susține și majoritatea viitorilor juriști de la FDSA, cuvântul de bază în drept este ,,depinde”, de aceea, dacă aveți o conversație cu un student la drept trebuie să fiți pregătiți că ați putea primi un asemenea răspuns. Explicația acestui fapt este simplă, dreptul, în pofida rigidității sale, este un domeniu de interpretare de foarte multe ori și în diverse situații. Dat fiind acest fapt, cuvântul ,,depinde” este cel mai potrivit.

Fiind deja în anul trei, am început să observ anumite schimbări ce au loc în subconștientul meu. Acesta se manifestă prin faptul că încep să transpun în viața de zi cu zi materiile din Facultate. Pentru mine o simplă plimbare în oraș cu prietenii se poate transforma într-un studiu de caz ,,Identificăm tipologii de infractori”, de obicei găsesc hoți, nimic interesant.

Mai am un an până la licență și sunt mai mult decât sigură că nu voi avea nici o clipă de plictiseală până atunci. Așa este dreptul, din moment ce ai spus prima dată ,,depinde” te-ai ,,convertit”, dar spun din suflet că FDSA este locul unde înveți să înțelegi și să aplici legea, dar și locul în care realitatea și adevărul sunt la ordinea zilei, de aceea recomand cu ardoare această facultate. Și sper să ne vedem peste ani în sala de judecată, doar că eu să am calitatea de judecător, iar voi de spectatori, bine?

Vanesa Popescu

You may also like...