Pledoarie pentru facultatea mea: Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică

Oricât de grea pare economia, aici priviți lumea altfel!

FSEAP este cea mai mare facultate a Universității Ștefan cel Mare, cu cel mai mare număr de studenți și a cunoscut succese remarcabile și progrese în cadrul celor 29 de ani de existență.

Facultatea mea are și un mic motto draguț, dar cu o însemnătate mare:    “Adevărata descoperire nu înseamnă să găsești tărâmuri noi ci să vezi lumea cu alți ochi”. (Marcel Proust)

Cum am ajuns eu să studiez la această facultate? Nici eu nu știu prea sigur, deoarece nu pot spune că economia era prin top-ul domeniilor care mă pasionau cu adevărat, dar uite că a ajuns să devină o parte din mine. O dată cu terminarea liceului și a examenelor a trebuit să aleg o universitate, o facultate și desigur o specializare și să zic că a fost dificil, e puțin spus.. Eram unul dintre tinerii încurcați, care încă nu și-au dat seama ce să facă, cu ce să se ocupe, cine să devină?! În lista mea erau facultăți ca cea de drept, de medicină, de arhitectură, de muzică chiar, teatru și o academie de poliție, toate frumoase și extrem de diferite, dar în final a câștigat cea de economie.

Și acum îmi amintesc primul seminar din viața mea, cel de marketing, la care am și făcut cunoștință cu grupa mea; primele priviri, schimb de nume și impresii, toți stăteau cuminți și habar nu aveai că, după, cel din stânga îți va deveni cel mai bun prieten, cel din dreapta va fi recunoscut de toți ca fiind mare nebun, câțiva nu vor mai veni și alții le vor lua locul și cu restul vei glumi frumos la ore, dar doar în pauze, să nu se supere profesorii.

Îmi amintesc și cum m-au îngrozit unele ore; habar nu aveam cu ce se mănâncă economia, era o foaie albă imaculată pe care încă urma să scriu!; În primul semestru al primului an chiar îmi părea câteodată că toată lumea vorbește altă limbă și cumva eu nu sunt la curent; am avut nevoie de ceva timp, dar m-am adaptat și acum sunt pe aceeași undă cu profesorii; țin minte totuși și cum au apărut în față minunatele de statistică și contabilitate, preferatele studenților, des întâlnite în coșmaruri, dar pe care le-am trecut excelent la examene dându-mi stăruința. Cu această ultimă frază aș vrea să accentuez că oricât de greu vi se pare o materie la început, dacă chiar veți depune efort și suflet, la final o să râdeți de cât de ușoară putea fi și desigur veți trece ușor peste examene.

Eu am ajuns să învăț economie și cred că am făcut o alegere bună, deoarece doar ea îmi poate oferi și siguranța unui venit satisfăcător, și șansa de a avansa tot mai sus sau a avea propria afacere și libertatea de care am nevoie pentru a mă simți bine. Cei care veți urma această facultate, vă urez bun venit într-o lume nouă, plină de provocări și aptitudini noi, unde o să învățați să priviți lumea altfel, chiar veți vedea ceva ce până acum era invizibil și vă îndemn să utilizați cunoștințele noi doar în scopuri nobile!!

Hai să facem lumea mai bună!

Veronica Stratu, FSEAP

You may also like...

Sari la conținut