Ce înseamnă să faci studii în străinătate?

Niciodată nu am crezut că o să plec de acasă la o vârstă fragedă. Ca fată e greu să pleci singură într-o țară străină, fără pic de susținere sau fără să ai alături oameni apropiați.

Să pleci la 16 ani de acasă, pentru a face studii de calitate într-o țară străină, este un avantaj mare și o experiență deosebită. Spre exemplu, România față de Republica Moldova, are un mod de abordare mai specific în ceea ce constă studiile. Studiile făcute în străinătate, au o bază puțin mai bine organizată și mai eficientă. Este foarte comod să avem studii în străinătate, pentru că au o bază europeană, față de cele făcute în Republica Moldova și sunt recunoscute peste hotare, astfel este mai simplu sa dobândim experiența în domeniul studiat.

Din propria experiență, spun că a studia în străinătate nu este o greșeală, dar este o încercare ce ne oferă o șansă spre a ne descurca singuri in orice situație.

Venind în România la 16 ani, nu m-am gândit că mă voi putea conforma rapid la modul de învățământ. Făcând liceul aici, am învățat că nimic nu este imposibil, ba din contra, poți obține totul fără a aștepta susținere din partea cuiva. Poți obține absolut tot doar muncind. Timp de patru ani am conștientizat că pot să mă descurc singură, că sunt în stare sa găsesc ieșire din orice tip de situație care m-ar putea afecta din toate punctele de vedere. Fiind singură, departe de casă, de familie, am învățat să fiu mai responsabilă și nu în ultimul rând mai puternică. Mulți mă întreabă și până în ziua de ce am ales să-mi fac studiile aici, în România.

Ei bine, să zicem că am vrut să risc, să încerc ceva nou departe de casă. Să obțin cunoștințe cu mult mai calitative din punct de vedere european.

Nu zic că mi-a fost ușor de la început, din contra, am avut de trecut prin multe încercări, legate atât de colegii de clasă, cât și de cei din afara liceului. Prima perioadă a fost grea, dar am trecut și peste asta.

Pe plan de studiu, pot spune că liceul făcut aici în România, este o modalitate de a perfecționa  mult mai mult gândirea fiecăruia  dintre elevii ce vin să studieze aici. Bacalaureatul aici este axat strict pe materiile profilului studiat. Este mult mai ușor  să iei o nota de trecere  în România, decât în Republica Moldova, deoarece moldovenii învață foarte multă materie care  este inutilă profilului pe care îl studiază.

După patru ani de liceu, am constatat că vreau să-mi urmez studiile universitare aici, pentru ca vreau să-mi urmez visul și să merg pe treptele televiziunii și a presei.

Studiile în străinătate sunt șansă spre o nouă etapă, mai bine zis o nouă generație bine dezvoltată și bine organizată în ceea ce constă cunoștințele și dezvoltarea gândirii fiecărui student. (Daniela Hîncu, CRP, II)

 

     Daniela Hîncu

 

You may also like...

Sari la conținut