„Facultatea de Medicină Suceava a fost prima și unica instituție academică din țară care a generat și oferit date genetice referitoare la agentul cauzativ al COVID-19, SARS-CoV-2”

Din acest an universitar, în cadrul USV s-a înființat Facultatea de Medicină și Științe Biologice (FMSB) care, într-o primă fază, funcționează cu cu şapte programe de studiu, şase la nivel de licenţă şi unul la nivel de masterat. Apariția acestei facultăți a fost criticată de multe voci la nivel național și, surprinzător, chiar la nivel local. De ce am avea nevoie de o facultate de medicină la Suceava? Este un moft sau o necesitate? Am încercat să aflăm răspunsurile la aceste întrebări intens vehiculate în spațiul public de la decanul FMSB, prof.univ.dr. Mihai Covașă.

 

  • De ce considerați că era necesară această nouă facultate în cadrul USV?

 

Facultatea de Medicină și Științe Biologice s-a constituit, în primul rând, ca un răspuns la necesitățile societății de astăzi, atât la nivel local, regional, cât și național. Oferta educațională, cu precădere în domeniul universitar, trebuie să țină cont de provocările societății moderne, de progresul tehnologic și, implicit, de cerințele pieței. La ora actuală, în Romania există 13 facultăți de medicină, care deservesc toate județele țării. Totuși, observăm o dispoziție a acestor instituții preponderent în centru, vestul și sudul țării. Astfel, jumătatea vestică a țării cuprinde 10 dintre aceste facultăți, în timp ce în estul țării există doar 3, dintre acestea, două fiind în zona de sud-est. Ca urmare, în regiunea de nord și nord-est a României oferta educațională pe domeniul medicină este mult subdimensionată, comparativ cu celelalte regiuni, astfel încât necesitatea unei noi facultăți, mai ales la standarde moderne, este evidentă.

Constatam, în ziua de azi, apariția unor provocări importante în diverse domenii, mai ales în ceea ce privește sănătatea umană, atât ca prevenție, diagnostic, cât și tratament. De asemenea, presiunea demografică induce necesitatea avansului în diverse ramuri economice, atât în latura de producție, cât și în cea de cercetare. Astfel de aspecte sociale și economice arată clar cât este de important să existe, la toate nivelele, o masă de specialiști care să asigure reziliența și dezvoltarea societății prezente. Astfel, Facultatea de Medicină și Științe Biologice (FMSB) Suceava are ca principal scop formarea de specialiști cu reale abilități, teoretice și practice, care să poată avea o inserție rapidă și conformă pe piața muncii și să participe activ la îmbunătățirea stării de sănătate a comunității.

Totodată, Facultatea de Medicină și Științe Biologice este evoluția firească a programelor din domeniul sănătate și medicina, începute în urmă cu 10 ani. În cadrul acestor programe, resursa materială și cea umană s-a dezvoltat constant, permițând constituirea unei entități independente și cu premise deosebit de bune: existența unui nucleu de cadre didactice și cercetători cu experiență care au înțeles nevoile dar și oportunitățile locale, existența unui climat favorabil, atât în cadrul Universității, cât și a partenerilor din domeniile de sănătate, medicină și științe ale vieții în general, precum și cererea de specialiști din aceste domenii.

Având în vedere că USV este o Universitate comprehensiva, FMSB s-a integrat natural, alături de celelalte 10 facultăți, realizând totodată o sinergie cu acestea, în domenii educaționale și de cercetare.

 

  • Credeți că FMSB ar putea ține pasul cu facultățile de medicină consacrate precum cele din București, Iași sau Cluj?

 

FMSB deja a demonstrat competitivitate, prin proiectele derulate si direcțiile propuse. FMSB a fost prima și unica instituție academică din țară care a generat și oferit date genetice referitoare la agentul cauzativ al COVID-19, SARS-CoV-2, în urma unei competiții cu grupuri similare din principalele universități românești. Totodată, FMSB este în continuă dezvoltare a infrastructurii, cu sume considerabile investite în echipamente și dotări ale sălilor de curs, seminar și laborator. Aceasta dezvoltare se regăsește și în cadrul laboratoarelor de cercetare, în paralel cu extinderea continuă a resursei umane. În prezent, în cadrul FMSB activează inclusiv cadre didactice cu studii realizate la Universități de prestigiu, din Statele Unite și UK, alături de cele provenite de la centre universitare din țară. În paralel, FMSB beneficiază de o colaborare deosebită cu unități medicale și sanitare din regiune, atât de stat cât si private, având asiguratî componenta clinica, necesarî pentru o formare completî a studenților. Politica FMSB este una de dezvoltare permanentă, stimulând atât actualitatea în metodele și conținuturile de predare centrate pe student, dar și în latura de cercetare și atragere de proiecte cu finanțare națională și internațională. Alături de aceste obiective, Facultatea, ca de altfel întreaga Universitate, face demersuri pentru consolidarea comunităților locale, în plan economic și social, astfel încât regiunea să devină competitivă pe toate planurile, inclusiv cel al educației universitare. Având în vedere aceste principii urmate, suntem siguri ca FMSB este și va fi la nivelul altor facultăți consacrate din Romania și din alte țări europene, prin producerea de specialiști foarte buni în domeniile de sănătate.

 

  • Considerați ca Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava este suficient de dotată din punct de vedere tehnic și educațional pentru a putea facilita performanțe în domeniul învățământului medical?

 

În ultimii 10 ani, infrastructura și resursa umană au crescut cu peste 500%, datorită investițiilor constante și a politicilor de recrutare purtate. La momentul actual, FMSB își desfășoară activitățile în aproximativ 40 de spații proprii, care includ săli de curs, seminar, laborator, beneficiind suplimentar de facilități pentru documentare, studio și socializare pentru studenți. În baza materială a FMSB se găsesc echipamente de ultima generație, din domeniile Chimie, Biochimie, Biofizică, Biologie Moleculară, Genetică, Fiziologie, Anatomie etc. precum și dotări ale laboratoarelor de simulare medicală pentru practica studenților în domeniul Medicină și Sănătate. Cum s-a precizat, FMSB are o colaborare fructuoasă cu Spitalul Județean, dar și cu unități private, extinzând astfel capacitățile educaționale și tehnice. La momentul actual, FMSB are toate dotările necesare programelor active și, în paralel, se dezvoltă mai mult oferta materiala și cea umană, pentru a pregăti următoarele programe ce vor fi ofertate. Astfel, considerăm că FMSB este pe deplin pregătită pentru a forma specialiști performanți și a atrage oportunități academice considerabile în viitor.

 

Cine este Mihai Covașă?

Prof.univ.dr. Mihai Covașă are doctorat în Fiziologie și Nutriție obținut la Universitatea Leeds din Anglia și studii postdoctorale în Neuroștiințe, la Washington State University, în SUA. A predat la Washington State University și la Pennsylvania State University în SUA, a fost director de cercetare la Institutul Național de Cercetare INRA, Divizia nutriție umană, în Franța, director la Laboratorul de Nutriție și Fiziologie, la Institutul „Micalis”, Franța, profesor și conducător de doctorat la Universitatea „Marie Curie”, Paris, Franța, profesor asociat la Western University of Health Sciences, Facultatea de Medicină, SUA, conducător de doctorat în domeniul Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași. De aproximativ 10 ani a început colaborarea cu universitatea din Suceava, prin înființarea Departamentului de Sănătate și Dezvoltare Umană, care a fost sămânța din care a crescut Facultatea de Medicină. 

A consemnat, Sabrina Vacari, CRP, II

 

               Sabrina Vacari

You may also like...

Sari la conținut