Sănătatea mentală și importanța ei

Trăim în secolul XXI, secolul vitezei și tehnologiei, secolul în care visurile nu mai sunt doar visuri, iar realitatea este mai mult un concept. Trăim într-un prezent în care aparatura evoluează să aibă mai multe sentimente decât oamenii însăși. Cu toate acestea, deși inteligență emoțională este un subiect cunoscut, prea puțin se pune accentul pe importanța deschiderii și comunicării interumane.

De exemplu, în opinia multora, mersul la psiholog este văzut ca tratarea unei boli incurabile. Mulți tineri, adolescenți, chiar și adulți, evită să își expună sentimentele din cauza fricii de a fi judecați. Din păcate, stigmatizarea și punctul de vedere al societății reprezintă încă un factor major în formarea și conturarea caracterelor.

Ne confruntăm zilnic cu frustrări, dezamăgiri și deziluzii, de multe ori decidem că suntem capabili să le manageriem siguri, iar de cele mai multe ori ne înșelăm. La un moment dat, cele mai nesemnificative lucruri ajung să ne deranjeze tocmai din cauza faptului că nu ne-am exteriorizat emoțiile la momentul oportun.

Societatea promovează omul perfect, rețelele de socializare sunt pline cu imagini ale corpului ideal, jobului ideal, vieții ideale etc. Ei bine, oamenii nu au fost creați să fie idealuri. Prin definiție suntem ființe sociale puși în fruntea lanțului trofic datorită capacității intelectuale, unde moralitatea și emoțiile își intersectează drumurile.

Gândiți-vă la voi de astăzi, voi de ieri și voi de mâine. Bănuiesc că v-ați întâlnit cu situații stresante care par fără scăpare și ați creat cel puțin o mie variante posibile. Cum v-ați simțit atunci? Cum v-ați simți știind că poate într-o zi copiii voștri ar putea avea aceleași trăiri?

O altă problemă ar fi percepția depresiei și anxietății ca trend de către unii adolescenți sau folosirea acestora pentru a-i denigra pe cei din jur. O lipsă de informare corectă poate fi cauza acestor probleme.

Este normal să nu ne simțim bine, este normal să avem zile proaste, ce nu este normal e faptul că afecțiunile mentale sunt tratate cu indiferență.

Ce putem face noi este să luptăm și să sperăm. Să luptăm pentru a deschide ochii generațiilor actuale și să sperăm că cele viitoare vor crește într-un mediu sănătos, unde toată lumea este acceptată pentru propriile valori. (Diana Chirimbuță, FIESC, ESM, anul I)

 

 foto generică – pixabay

 

  Diana Chirimbuță

 

You may also like...

Sari la conținut