Dilema studentului: ,,Cum realizez un CV bun dacă nu am experiență de muncă?’’

Anii de studenție trec destul de repede atunci când ești implicat cu adevărat în ceea ce studiezi și îți dorești mereu să înveți lucruri noi. Ei bine… tot ceea ce înveți trebuie să pui în practică din timp pentru a-ți asigura un viitor strălucit în domeniul ales. Fie că e vorba de un internship pe perioada de vară sau primul tău job full-time, singurul și importantul instrument care te poate pune în poziția de angajat este CV-ul. ,,Bine, bine, asta știu. Dar cum îl scriu în așa fel încât să fiu luat/ă în considerare? Nu am experiență deloc.’’ : aceasta este întrebarea ,,existențială’’ veșnică a oricărui student sau absolvent, urmată, desigur, de câteva minute intense de panică și frustrare.

Așadar, îți voi prezenta câteva sfaturi utile în crearea unui CV cu potențial, astfel încât angajatorul să-și dorească să te cunoască la interviu și, de ce nu, să te angajeze și să investească timp și resurse în evoluția ta. Te asigur că acestea sunt sfaturile specialiștilor în HR, care au citit sute de CV-uri ale tinerilor fără experiență profesională.

 

Specialiștii în HR îi sfătuiesc pe toți studenții să se implice în activități de voluntariat și să ia parte la cursuri și seminarii suplimentare, care au legătură cu domeniul în care își doresc să lucreze. Iar atunci când încep să scrie CV-ul, să se gândească la activitățile cu care și-au umplut timpul în perioada studenției, ca participarea la conferințe, stagii de practică, activitatea într-o asociație, proiectul de licență  sau proiecte personale care au avut un rezultat pozitiv. Selectarea acestora depinde de relevanța lor pentru job-ul pentru care aplici, desigur că nu poți  introduce faptul că ai 5.000 de urmăritori pe profilul tău de TikTok unde filmezi ceea ce gătești atunci când aplici pentru un job de profesor. Însă, ar da bine în cazul în care aplici pentru poziția de Social Media Manager, încearcă să te pui în pielea celui care citește CV-ul.

Primul pas este alegerea unui model de CV corect și aprobat de Uniunea Europeană. Cel mai folosit și cunoscut model, atât pentru că este ușor de completat cât și pentru că este ușor de citit, este modelul Europass. De obicei, se recomandă ca CV-ul să fie cât mai simplu, fără culori stridente și fără exprimări complicate în fraze lungi, deoarece nu vrei să dai impresia de superficialitate sau laudă de sine. Ambiția, implicarea, evoluția și rezultatele muncii tale sunt ceea ce contează.

Al doilea pas este completarea secțiunii de date personale care include, pe lângă informațiile de bază,  profilurile de pe social media. Cei responsabili de recrutare, din departamentul de HR, o să-ți verifice cu siguranță profilul de Facebook, LinkedIn sau Instagram, așa că asigură-te că acestea se potrivesc cu profilul creat în CV.

Iată că am ajuns și la secțiunea de experiență profesională, locul unde ar trebui să scrii ce cunoștințe ai dobândit și unde. Greu, nu? Ei bine, nu e foarte greu dacă ești sau ai fost un student implicat în viața academică, trebuie doar să știi cum să aranjezi activitățile în fraze scurte și la obiect. Adaugă orice perioadă în care ai câștigat chiar și un minim de experiență, e un plus dacă acea activitate are legătură directă cu job-ul pentru care aplici. Voluntariatul contează foarte mult atunci când nu ai experiență propriu-zisă, mai ales dacă ai avut multe rezultate pozitive care merită menționate.

 

Următoarea secțiune este cea de educație și formare unde menționezi studiile absolvite, sau pe care încă le urmezi, seminariile și cursurile suplimentare la care ai participat, workshop-urile, conferințele și așa mai departe.

În secțiunea de competențe personale este esențial să menționezi toate limbile străine pe care le stăpânești, competențele digitale, competențele de comunicare și competențele dobândite ca voluntar sau stagiar. Pentru a-ți crea un profil cât mai bine conturat, poți include și hobby-urile, mai ales dacă aceste hobby-uri te-au ajutat să te dezvolți în domeniul în care vrei să lucrezi. Nu în ultimul rând, poți include ca anexe documente care să ateste pregătirea ta și rezultatele muncii tale, dacă acestea sunt relevante pentru job-ul dorit.

Așadar, sper că am ridicat puțin acel nor negru din mintea ta atunci când te gândești la începutul carierei tale. Ține minte că nu e niciodată prea târziu să te implici într-o activitate de voluntariat, să participi la un curs de formare sau să înveți bazele unei noi limbi străine. Odată ce pășești pe această cărare a evoluției personale și profesionale, totul decurge de la sine în conformitate cu pasiunile tale.  (Alexandra Rusu, CRP II)

 

               Alexandra Rusu

You may also like...

Sari la conținut