Cinci sfaturi pentru a fi mai productiv în perioada cursurilor online

Cu siguranță că pentru cei mai mulți dintre noi, anul 2020 a fost un an destul de greu. Un an nesigur, plin de incertitudine și frică. In mod corespunzător, de altfel. Fiecare, acum, își creează propria impresie și amintire despre anul pandemic. În consecință, mulți se vor întinde pe canapea și vor spune „Pass, nu mersi”. Își vor pune visurile și planurile pe pauză, în așteptarea unui an mai „normal”, poate va fi bine în anul 2021, poate în anul 2022. Dar, noi tinerii, trebuie să ne implicăm. Și cum ne implicăm??? Începem cu o schimbare în lista de priorități, favorabilă viitorului nostru. În mod cert, printre tinerii din generația noastră există excepții favorabile si nefavorabile, în exemplul altora. Chiar și în contextul pandemic, sunt oameni care aleg să se adapteze, să îndrăznească și să lupte pentru visurile lor. Sunt sigur de asta. Te invit să fii o astfel de excepție. Mai jos, am scris câteva „sfaturi” care, eu cred că îți vor fi utile, în anul universitar 2020-2021 și nu numai.

Bogdan Haureș

 

  1. Tratează cursurile online cu respect față de vorbitor

Chiar dacă modul de predare s-a schimbat, atenția si bunul simț trebuie să domine și în ceea ce privește cursurile. Nu, cursurile nu sunt mai puțin importante acum că le faci din căldura camerei tale. Informațiile au rămas la fel de interesante, unele, dar totodată și necesare pentru examen, cultura ta generală și, de ce nu, pentru jobul mult dorit de tine.
Continuă să asimilezi informații la capacitate maximă!

  1. Alegeți un loc DOAR pentru studiat

Nici să nu te gândești la patul tău pufos, canapeaua confortabilă sau masa de dining. Nu sunt locurile potrivite pentru studiu! Diferiți cercetători, din cadrul Universității din Texas și al Institutului Tehnologic din Georgia, au realizat un studiu ce avea să evidențieze „Rolul mediului înconjurător în spitalele din secolul XXI”. În urma studiului, aceștia au analizat cum mediul fizic în care ne aflăm are capacitatea de a ne influența atât starea de spirit cât și nivelul de energie. Așadar, izolează-te. Pe baza studiului, putem afirma că studiul din canapea, cu muzica pe fundal, nu vor face altceva, decât să te împingă mai degrabă spre relaxare, și nu spre muncă.
În schimb, alege să studiezi de la un birou retras din casă. Încearcă să elimini orice factor perturbator, în mod special TELEFONUL. Să fie liniște, ține cont de asta!

  1. Pornește camera și implică-te!

„Nu și tu…” DA, ȘTIU. Hai să-ți spun totuși, de ce ai vrea să îți deschizi camera.
Cuvântul cheie este, și aici, „respect”. Hai să fim realiști! Pune-te pentru o secundă, în locul celui care vorbește și vei afla dacă îți place să vorbești singur. Răspunsul este nu, sunt ferm convins de asta. Cursurile online pot deveni foarte monotone din cauza neimplicării, iar asta nu din cauza profesorilor, ci din cauza nesimțirii noastre, de a face altceva, în loc să dialogăm într-un mod civilizat. În caz că nu ai realizat asta deja, nu suntem făcuți să stăm pe un scaun cu ochii ațintiți către o adunătură de pixeli, uneori și 5 ore pe zi. De fapt, în lucrarea lor „Attention During Lectures: Beyond Ten Minutes” cercetătorii  Karen Wilson și James H. Korn au arătat cum capacitatea studenților de a-și menține atenția variază în funcție de  nivelul de interacțiune dintre aceștia, subiect și profesor, marea majoritate trebuind să se reconcentreze după 15 minute.

Avem nevoie de mult mai multă dinamică. Motiv pentru care este important că atât tu, cât și ceilalți participanți la curs să vă porniți camerele și să vă participați activ. Nu doar că te va provoca să îți faci curat în cameră, care de sine stătător e deja un mare plus, nu? Dar te va încuraja să rămâi și atent, acum că ai ieșit de sub anonimatul „bulinei verzi”.
În plus, ție ți-ar plăcea să vorbești unei liste de buline verzi? Nici mie.

Din punctul meu de vedere, acest aspect ține de cei 7 ani de acasă și modul tău de a te face plăcut!

4. Calendare

Cu toții avem acel coleg, care tot timpul uită de întâlniri, proiecte și mai nou… cursuri online. Acum, acasă fiind, este foarte ușor să te pierzi în treburi, discuții și alte preocupări.  Și nu, nu băga scuza că nu ai semnal la internet 😊 Iar dacă totuși te gândești, RUȘINE!
Folosește-te pur și simplu de un calendar din aplicațiile tale din telefon, în care să îți notezi cursurile, seminarele, proiectele și în final examenele. Pe cât de banal, pe atât de important. Urmărește să îți construiești o rutină, dar nu în viața ta, ci în ceea ce privește timpul si atenția ta către studiu.

Rutina spălatului pe dinți este direct proporțională cu alocarea de informații zilnice!

  1. Fă-ți un grup de studiu virtual!

Faptul că nu se mai practică întâlnirile fizice, nu este un motiv pentru care tu trebuie să bați câmpii zilnic, izolat. Un click pe Zoom, pentru a te vedea cu prietenii tăi de caterincă. Nu doar că te vezi cu ei, dar schimbi idei, afli niște zvonuri si întrebi și tu pe cel mai smart, câteva idei pentru proiectul de săptămâna viitoare. Enjoy!

 

Bogdan Haureș, CRP

 

You may also like...

Sari la conținut