Ce este un coleg ?

Una dintre amintirile mele plăcute din liceu este “sala de studiu cu onoruri”, de care eu și mai mulți colegi ne bucuram în virtutea notelor noastre și a selecției profesorilor. Îmi amintesc și acum cu drag mirosul sălii, pe care o numeam „pușcărie”, iar ori de câte ori mă întreba cineva unde sunt, răspundeam: „la pușcărie”. Port cu mine imaginea și modul în care era așezată cea de-a treia bancă din mijlocul clasei, banca ce mi-a purtat în spate cei 4 ani de liceu, unde coatele mele s-au ros rând pe rând de marginile sale. Nu mi-am dat seama că trăiam într-o perioadă liberă, într-o sală întunecată, unde cincizeci de minute de lumini slabe și draperii de catifea erau, de asemenea, liniștitoare, însă treceau atât de greu. Acolo era locul unde ne-am creat un sprijin reciproc. Am studiat, am vorbit și am glumit pentru a scăpa de stresul școlii ca, mai apoi, fiecare să ne vedem de un drum. Acolo am învățat ce este un coleg și cum să fii unul. Ne-am ajutat la matematică sau la franceză sau la orice altă problemă apărută. Cincizeci de minute de lumini slabe nu mai înseamnă acum la fel de mult.

Odată ce am trecut pragul universității, m-am lovit de realitate și am înțeles de ce toată lumea spunea că facultatea nu se leagă cu nimic de liceu iar lucrurile sunt diferite și, vorba aia, „dau bac la schimb pe o sesiune”.

Definiția colegialității am contemplat-o odată ce știam că am de realizat acest articol. Citiți mai departe și gândiți-vă ce înseamnă acest termen pentru fiecare dintre voi. Colegii de clasă, colegii de facultate sau colegii de muncă reprezintă persoanele cu care petrecem o mare parte din timpul nostru în perioada de formare și dezvoltare personală și profesională. Acești oameni pot influența într-un mod pozitiv sau negativ viața noastră și modul în care ne dezvoltăm noi înșine.

Colegii pot reprezenta o sursă de inspirație cât și motivație. Dacă unul dintre aceștia reușește să atingă un obiectiv important sau să își depășească limitele într-un domeniu anume, acest lucru poate fi o sursă de inspirație pentru noi și ne poate determina să ne străduim mai mult în  domeniu. De asemenea, dacă suntem într-o competiție, ne pot motiva să ne depășim limitele și să ajungem la performanțe mai bune decât cele pe care le-am obținut până la momentul actual.

Pe de altă parte, ei pot fi și o sursă de stres și anxietate. Dacă suntem într-o situație în care ne aflăm într-o continuă competiție directă, acest lucru poate conduce la o presiune enormă pentru a reuși și pentru a ne face remarcați. În plus, dacă un coleg este foarte competitiv sau agresiv, acest lucru poate fi extrem de deranjant și poate afecta negativ atmosfera sau  sală de clasă. De asemenea, colegii pot reprezenta și o sursă importantă de feedback. Dacă suntem implicați într-un proiect sau o activitate împreună, ne pot oferi feedback constructiv cu privire la munca noastră și ne pot ajuta să ne îmbunătățim performanțele. În plus, dacă avem o problemă sau o situație dificilă, ei ne pot oferi sfaturi și ajutor pentru a o depăși .

Astfel, colegii reprezintă o parte importantă a vieții noastre și pot influența, cum am mai spus, într-un mod pozitiv sau negativ evoluția noastră personală și profesională, deoarece cu toții suntem diferiți. Este important să fim deschiși și să fim dispuși să învățăm de la colegii noștri, să fim competitivi, dar în același timp să ne respectăm și să ne susținem reciproc. Împreună, putem constitui un întreg, împreună, putem realiza lucruri extraordinare și putem crea un mediu de lucru sau de învățare pozitiv și constructiv. (Lorena  Tanasă, MD II),    Sursa foto generică – ”pixabay.com”

            Lorena  Tanasă

You may also like...

Sari la conținut