Pledoarie pentru facultatea mea: Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării

”A fi sau a nu fi student la Litere?”, aceasta este întrebarea

Cu toții ne confruntăm cu o întrebare esențială după terminarea liceului: ce facultate să alegem? Am analizat o multitudine de argumente pentru a-mi alege facultatea pe care să o urmez şi am ajuns la concluzia că Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării este cea mai potrivită pentru o tânără ca mine. De ce?

Pentru că (iar aici voi enumera căteva motive), la Științe Economice nu puteam, deoarece nu îmi place matematica, la Istorie sunt varză și  Geografia nu am ales-o deoarece stau prost cu direcția și mă pierd și cu Google Maps, pentru Inginerie Mecanică nu am optat, deoarece fizica cuantică mă bate, la Ingineria Electrică nu m-am gândit nicicum, pentru că la calculatoare nu mă pricep și nu vreau să mă electrocutez încă sau să dau foc la ceva.  La Ingineria Alimentară aș fi fost un dezastru, deoarece eu gătesc uragane și furtuni sărate, la Drept nu aș putea, deoarece articolele şi literele legilor mă obosesc, la Silvicultură nu, deoarece nu-mi place verdele și lemnul, la Științele Educației ar fi fost a doua variantă, dar e greu, deoarece uneori copiii sunt niște dezastre cu ochii inocenți, iar la Sport nu m-am găndit vreodată să dau, pe motiv că singurul sport pe care-l practic este coborârea din pat și coborârea lentă a scărilor, iar de alergat, alerg doar de probleme.

 

Așadar, am ales Facultatea de Litere, dar nu prin eliminare, ci pentru că au existat argumente extrem de puternice. În primul rând, se spune că cititul te face mai inteligent; te revezi cu Eminescu (cu toții știm că lumea dorește acest lucru cu adevărat, pentru a simți apogeul vieții); înveți să scrii și să citești, dacă nu știi; cărțile îți sunt prietene, dușmani, mamă, tată și profesor (pentru că: te izolează de viața socială și te învață lucruri noi, sau te bat la cap cu informații prea multe, teorii neschimbate și stresante, sau îți ucid neuronii, pe care-i mai ai după bacalaureat); băieții sexy sunt cei care citesc sau care doar se plimbă cu cărți de la bibliotecă și înapoi (deoarece singurul motiv pentru care au dat la Facultate nu este întotdeauna cititul, ci pentru fetele care citesc), iar la fel, motivul pentru care o fată ar da la Litere ar fi faptul că printre cursuri și seminarii și-ar putea găsi ”Darcy”-ul rătăcind prin sala de lectură, deoarece nu mai ai alte opțiuni, dar totuși ai vrea studii superioare.

Corpul de facultate în care studiez este cel mai vechi din Campus, însă ne mândrim cu noua Aulă construită și finalizată cu un an în urmă, fiind de un aspect plăcut și academic. Dacă Facultatea se dărâmă, nu e nimic grav! Măcar avem Aulă nouă și rezistentă!

Nu te-ai convins încă? Aș putea enumera posibilitatea mirobolantă de a te întâlni cu mama Latină? Știți cum se spune? „Gens latina / Est regina.!” Cu sinceritate, recunosc faptul că mi-a plăcut latina. În sfârșit am posibilitatea de a invoca spirite, demoni, stafii și de a descifra Biblia din latină! Așa că: „Vita brevis, ergo bibamus!”

Emanuela Gireadă, FLSC

You may also like...