Rezultate foarte bune ale studenților suceveni la concursul național „România fără dosar”

Trei echipe ale Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) s-au calificat în etapa finală a celei de a III-a ediții a competiției Hackathonul Studențesc – „România fără dosar”. Tema acestei ediții s-a axat pe crearea unui sistem de programări online pentru servicii publice, pentru a opri fenomenul cozilor interminabile la ghișeu.

Perioada de desfășurare a concursului a fost 20-22 martie, timp în care echipele calificate au lucrat la realizarea unei platforme care să vină în sprijinul cetățenilor atunci când doresc să obțină informațiile necesare depunerii unei solicitări și documentele care le sunt necesare sau doresc să depună documentele pentru serviciul public necesar.

 

  • O medalie de aur și una de bronz

 

Dintre cele trei echipe, două au reușit să se claseze pe podium, una s-a clasat pe locul 1 – Let’s do IT, (formată din Căpusneac Daniela-Mihaela, Guzun Evelina și Fecioru Denisa-Valentina de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, specializarea Media Digitală, anul I), iar o alta pe locul  3- Pixel Minds, (formată din Costescu Adrian și Lupaștean Daniel de la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, primul la specializarea Automatică și informatică aplicată, anul III, iar al doilea la specializarea Calculatoare, anul IV, împreună cu Moraraș Ecaterina de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, specializarea Media Digitală, anul II). Cea de a treia echipă, USV Talks(formată din Avasiloaei Sorina-Ionela de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, anul I, Căruceriu Alexandra și Vîntuleac Emilia de la aceeași facultate, specializarea Media Digitală, anul II), a rămas cu performanța calificării în finală, una meritorie, ținând cont că la startul competiției s-au aflat zeci de echipe studențești din întreaga țară.

          Echipa Let’s do IT, alături de mentorul deputat USR Băltărețu Viorel

 

                                                                                                                     Echipa Pixel Minds

 

 

Echipa USV Talks

 

Referindu-se la finala competiției, Căpusneac Daniela-Mihaela, componentă a  echipei USV Let’s do IT ne-a spus că: „Anul acesta, ediția a treia a Hackathonului Studențesc – România fără dosar, a adus o provocare cu adevărat captivantă pentru noi, studenții care ne dorim să schimbăm România în mai bine. Digitalizarea serviciilor oferite de instituțiile publice este o ramură importantă care contribuie la dezvoltarea țării noastre în direcția corectă. Pentru această cauză am lucrat noi în cele trei zile: echipa tehnică The SIMS de la Universitatea Politehnică din București a construit design-ul site-ului intitulat de către noi AiDocument, iar noi, echipa de pe comunicare Let’s do IT de la USV, am gândit strategia de comunicare a campaniei publicitare”.

                                              Capusneac-Daniela-Mihaela

 

  • „Nu am crezut vreodată că o astfel de experiență să te schimbe atât de mult în doar 3 zile!”

 

Studenții ne-au împărtășit câteva impresii referitoare la impactul ce s-a răsfrânt asupra lor în urma înscrierii, participării și implicării în competiție. Astfel, Căruceriu Alexandra ne-a declarat: „Înainte să merg la această competiție eram alt om, nu am crezut vreodată că o astfel de experiență să te schimbe atât de mult în doar 3 zile! M-am întors la Suceava hotărâtă să fac ceva și să schimb ceva în orașul meu! Am câteva idei, sper să reușesc. M-a învățat atât de multe acest hackathon, lucrul în echipă, lucrul sub presiune și nu în ultimul rând ÎNCREDEREA! Această competiție îți oferă atât de multă încredere! Cred că ăsta e cuvântul potrivit pentru experiența trăită, ÎNCREDERE – încredere în tine că poți schimba ceva în lume și nu doar prin digitalizarea României. Orice idee bună pe care o ai, tu poți să o implementezi… înveți să o implementezi!”.

                                                                   Căruceriu Alexandra

 

Totodată, am fost curioși să aflăm motivul care i-a determinat să se înscrie în competiție, iar acest aspect a fost lămurit de Guzun Evelina: „Am ales să particip la acest concurs deoarece mi s-a părut o provocare și în același timp o ocazie bună pentru a îmi valorifica cunoștințele și aptitudinile pe care le am în acest domeniu. De asemenea, am considerat că această competiție este o oportunitate bună pentru mine ca să mi le dezvolt în continuare, prin experiența acumulată în timpul concursului”. Aceeași studentă ne-a zis că nu este pentru prima dată când participă la concursuri, dar este pentru prima dată când câștigă locul 1 la un concurs național. Comparativ cu alte concursuri, această competiție este mult mai complexă, deosebindu-se „prin tematica inovativă și up-to-date, reprezentând o realitate și o nevoie a României în a adopta calea modernizării, de aceea pot spune cu siguranță că a fost ceva nou pentru mine în acest sens,” a mai completat ea.

Guzun-Evelina

 

  • „Echipa noastră a ales ca public-țintă tinerii, considerând că noi suntem cei care avem puterea de a schimba țara”

 

Căpusneac Daniela-Mihael ne-a prezentat ideea de implementare cu care au reușit să întrunească voturile juriului: „Echipa noastră a ales ca public-țintă tinerii, considerând că noi suntem cei care avem puterea de a schimba țara, de a convinge și a familiariza și celelalte categorii de vârstă cu noile tehnologii. Echipa de pe partea de design a creat o interfață a site-ului, cuprinzând diferite secțiuni (de programări online, de informații, de depunere a actelor în format electronic) și, totodată, o secțiune ușor de utilizat pentru funcționarii publici și angajații instituțiilor publice, pentru a facilita utilizarea site-ului chiar și de către persoanele mai puțin acomodate cu mediul online. Pe partea de implementare a proiectului, campania se bazează pe sprijinul mai multor părți implicate pro bono, întrucât bugetul este unul minim (10 mii de euro). Am cerut implicarea mentorilor deputații care să implementeze câteva legi, precum: o lege asemănătoare cu cea adoptată pentru ghiseul.ro, prin care instituțiile să fie obligate să se înroleze pe noua platformă; o lege care să oblige instituțiile să ofere și posibilitatea serviciilor online; o lege prin care taxele aferente realizării unor servicii să fie micșorate cu cel puțin 50% dacă acestea sunt achitate online. Am contactat asociația Code 4 Romania cu propunerea de a ne ajuta să implementăm proiectul, integral sau măcar parțial, și am primit un răspuns pozitiv. Mai mult, am contactat asociații studențești printre care se numără SiSC (Sindicatul Studenților din Cibernetică) și LSAC (Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare) pentru promovare și vizibilitate în rândul studenților, iar inițiativa a fost întâmpinată cum nu se poate mai bine. În final am propus implicarea unor posturi radio și de televiziune care să difuzeze spoturi publicitare pentru promovarea site-ului și campanii de informare despre siguranța online, plata cu cardul, arhivarea documentelor online” .

                                                Fecioru-Denisa-Valentina

 

Locul 2 a fost ocupat de echipa Pixel Minds, a cărei idee de implementare s-a concretizat în jurul îmbunătățirii procesului de gestionare a documentelor, prin stocarea acestora într-un mod sigur și accesibil, după cum nea explicat unul dintre membrii echipei, Costescu Adrian: „Am propus o funcționalitate de autocompletare a documentelor cu datele personale bazat pe documentele stocate și un chatbot cu inteligență artificială, care poate oferi asistență și răspunsuri la întrebări frecvente. Am acordat o mare atenție designului, astfel încât soluția noastră să fie simplă și elegantă, ușor de utilizat de orice persoană”.

 

  • „Este vorba despre un proces continuu la care noi trebuie să lucrăm constant pentru a digitaliza România”

 

Din juriu au făcut parte Radu Puchiu, director – Technology & Society Program, Aspen Institute Romania, Iulia Sîrghi-Covalciuc, asistent universitar la Universitatea „Ștefan cel Mare”, Suceava, Ciprian Dobre, prodecan la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica din București, Alexandra Iancu, conferențiar universitar și prodecan la Facultatea de Științe Politice a Universității din București (FSPUB), Dragoș Tohănean, vicepreședinte Autoritatea pentru Digitalizarea României, Sorin Cristian Nita, profesor FABIZ – ASE, Alin Panc, actor, Bogdan Oprea, lector la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, Alice Iacobescu, jurnalistă și Marco Daglio, Head of Observatory of Public Sector Innovation la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

       Iulia-Sirghi-Covalciuc, Moraraș-Ecaterina și Ioana Mititelu 

 

Reprezentanta USV în juriu, Iulia Sîrghi-Covalciuc, ne-a mărturisit următoarele: „A fost o bucurie să fiu și în acest an în juriul <România fără dosar>. Am întâlnit studenți de la 7 universități din țară: optimiști, cu prezentări creative și cu dorința de a schimba ceva. Felicitări din suflet tuturor studenților calificați în finală! Sincere felicitări celor mai implicați organizatori, Anamaria Nicola și George Tuță, felicitări mentorilor deputați, mulțumiri colegilor din juriu”. Ea ne-a explicat modul de desfășurare al concursului și obstacolele pe care studenții le-au avut de surmontat, afirmând că „Anul acesta a venit cu provocare – design de interfață și plan de promovare. Să construiești un design în 48 de ore nu e simplu, iar să faci o întreagă campanie de marketing pentru un site e o misiune la fel de solicitantă. Dar au reușit!”. Epilogul concursului, din punctul ei de vedere, a însumat nu destinația finală în care trebuie să ajungem, ci faptul că studenților le pasă și „că este vorba despre un proces continuu la care noi trebuie să lucrăm constant pentru a digitaliza România.”

Lector univ. dr. Ioana Mititelu,, reprezentant USV în cadrul competiției, a sesizat o puternică dorință de schimbare din partea tuturor tinerilor participanți, care, spune ea, „au avut doar 48 de ore la dispoziție să își pregătească proiectele. Deși timpul de pregătire a fost extrem de scurt, am fost impresionată de creativitatea și de calitatea materialelor prezentate. Prin viziunea lor, acești tineri frumoși au realizat un pas important către digitalizarea României”.

    Costescu Adrian                                                                                                                                                                     Lupaștean Daniel

 

   Avasiloaei Sorina-Ionela                                                                                                                                          Vîntuleac Emilia 

 

Concursul a fost organizat de către Universitatea București și Camera Deputaților. Ediția de anul acest a fost organizată în colaborare cu Ministerul Digitalizării, care își propune să implementeze ideile studenților și să faciliteze procesul de căutare de informații și programare la instituțiile statului care oferă servicii publice corespunzătoare evenimentelor de viață, precum nașterea unui copil, obținerea unui autoturism, deschiderea unei afaceri, construirea unei case.

Echipele studențești au lucrat pentru a dezvolta proiectele finale sub coordonarea a zece mentori-deputați, iar participanții reprezintă șapte universități din țară: Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea din București, Universitatea Politehnică București, Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Transilvania” din Brașov, Universitatea „Titu Maiorescu” și Școala Națională de Studii Politice și Administrative SNSPA din București. (Diana – Maria Poenaru, CRP III)

 

  Diana – Maria Poenaru

You may also like...

Sari la conținut