Primăvara în fotografii

,,Drumul spre succes trece și prin facultate”, ,,Book Rain” sau ,,Oricând sfârșitul cheamă un nou început” sunt numele fotografiilor care au fost premiate în cadrul ediției a II-a a concursului de fotografie Contraste. Tema evenimentului din acest an a fost Primăvara studențească. Ipostaze din drumul unui student prin UNIVERSitate, oferind șansa, atât începătorilor, cât și profesioniștilor de a-și etala talentul în ceea ce privește arta fotografică. Vernisajul a avut loc marți, 24 mai, începând cu ora 17:00, în holul primului etaj al Corpului A al Universității ,,Ștefan cel Mare”, Suceava.

,,Le mulțumesc celor care au participat și s-au implicat în cea de-a doua ediție a concursului de fotografie Contraste. Încurajez toți studenții să participe în general la toate activitățile care se organizează în universitate. Astfel, atât universul individual, cât și universul USV se poate îmbogăți prin experiența participării, cunoașterii și a dezvoltării. Sper ca în următorii ani să reușim împreună să punem bazele unei tradiții de exprimare a trăirilor prin reprezentări vizuale de tip fotografie”, a spus doctorand Ema Motrescu, coordonatoarea evenimentului.

Revencu Ana, studentă la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, Comunicare și Relații Publice, anul II, a fost cea care a câștigat premiul III. Ea ne-a spus că a avut parte de o surpriză plăcută în momentul în care era în căutare de inspirație pentru a realiza fotografia: ,,Am rugat câțiva studenți absolvenți să pozeze. Norocul meu e că am fost în trecere, altfel ratam o șansă unică”. Cea căreia îi este foarte recunoscătoare este Ema. deoarece: ,,Ema m-a motivat, cu activitățile, cu întâlnirile noastre, locurile pe care le-am vizitat și toate lecțiile pe care ea ni le-a dăruit. Totul i se datorează Emei”.

 Revencu Ana si lucrarea cu care a obținut locul III

 

Premiul II a fost obținut de Hrincescu Ionuț Theodor, student la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, programul de studii Știința și Ingineria Calculatoarelor, anul II care ne-a spus motivul pentru care a participat la acest concurs: ,,În primul rând pentru că sunt pasionat de fotografie. Aceasta m-a determinat să mă înscriu și să particip. Și, în al doilea rând, sunt în ultimul an la master și trebuie să profit la maxim”.  De asemenea, el ne-a povestit modul prin care fotografia destinată concursului a luat naștere: ,,Fotografia trimisă a fost făcută cu ceva timp în urmă și pot spune că am avut noroc. A fost doar o singură încercare. I-am pus un filtru de alb-negru. Programul pe care l-am ales a fost Adobe Lightroom”.

Hrincescu Ionuț Theodor si fotografia sa, recompensata cu locul II

 

La întrebarea ce mesaj a vrut să transmită prin fotografia sa, el ne-a mărturisit faptul că în calitate de fotograf încearcă, prin intermediul fotografiilor sale, să împărtășească lecții de viață sau citate motivaționale: ,,Prin poza aleasă am vrut să transmit faptul că drumul spre succes nu e pavat totdeauna cu aur. Și în drumul nostru trebuie să trecem și prin facultate. E la fel ca și când îți planifici o destinație, trebuie să faci unele opriri. Așa și facultatea este o oprire sau cum am spus în descrierea pozei, o treaptă pe care trebuie să o urcăm.”

La final, Ionuț îi îndeamnă pe cei care cochetează cu fotografia să se implice în cât mai multe concursuri de acest tip chiar dacă nu primesc un premiu pentru că, spune el: ,,Experiența e cea mai folositoare. Și chiar dacă nu câștigi, trebuie să continui. Și, în plus, fotografiile cele mai frumoase trebuie să fie făcute din suflet. Viziunea ta e cea mai importantă.”

Cea mai apreciată fotografie a fost cea realizată de Penciuc Ciprian-Ioan, care a obținut, evident, locul I. Student la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, Media Digitală, anul I, Penciuc Ciprian-Ioan a expus motivul pentru care a hotărât să ia parte la acest concurs: ,,În principiu, îmi place să particip la concursuri foto, pentru a-mi pune creativitatea la încercare și pentru a vedea cât de capabil sunt în a-mi expune ideile. Mesajul e structurat după tematica concursului, dar m-am axat mai mult pe detaliul traseului studentului prin UNIVERSitate. Astfel, fotografia reprezintă oarecum o schimbare de perspectivă, anume atunci când ești prins în lumea cărților. Universul din jurul tău se schimbă fără să îți dai seama”. Câștigătorul a ținut să transmită și un îndemn tuturor iubitorilor de fotografie: ,,Cel mai bun și sincer sfat pe care îl pot da este să nu se lase intimidați de tematicile concursurilor, să își dea frâu liber imaginației și, nu în ultimul rând, să participe la concursuri deoarece nu au nimic de pierdut”.

 

   

 Penciuc Ciprian-Ioan si lucrarea cu care a obținut locul I

 

Concursul a fost organizat, în cadrul USV, de către Casa de Cultură a Studenților Suceava și Digital Media Center, coordonator fiind, așa cum am menționat, drd. Ema Motrescu. (Diana Maria Poenaru, CRP, II)

   Diana Maria Poenaru

You may also like...

Sari la conținut