Şapte tipologii de oameni pe care îi vei întâlni când călătorești cu trenul
La drum…
Studenții români au parte de luxul de a merge gratuit cu trenul. Astfel, în mod sigur, vei lua legătura cu această formă de transport fie pentru a te întoarce spre meleagurile natale, fie pentru a vizita orașe și locuri noi. Iar cum orele petrecute în tren par a dura o eternitate, începi să îți pui întrebări existențiale și să fii mai atent la oamenii cu care ai avut norocul (sau, după caz, ghinionul) să împarți același compartiment. Unii oameni par chiar a fi desprinși din alte lumi. De fiecare dată când am mers cu trenul am întâlnit mai multe tipologii de persoane, dar am senzația și convingerea că lista se va mări, căci sunt oarecum la început de facultate.
1. Studentul
La sigur, studentul nostru se face observat după plictisitul existențial pe care îl exteriorizează și clar după volumul bagajelor. Este mereu cu laptopul la el, pentru a privi un serial sau, mai nou, pentru a se afunda în jocuri, care-l ajută să nu simtă apăsarea orelor petrecute în tren.
2. Studentul în sesiune
Mulți studenți își petrec sesiunile în cămine, citind și învățând disperați, alții chefuiesc la petreceri bazându-se pe noroc, însă mai sunt unii studenți care merg în sesiune acasă pentru a învăța. Studentul nostru se face remarcat prin mulțimea de cursuri împrăștiate prin compartiment pentru a da admirabila impresie că învață. Mintal, e și el tot la o petrecere, cu restul lumii.
3. Sleepyhead
Sunt sigură că indiferent de ora la care vei circula cu trenul, vei avea frumoasa ocazie să auzi pe fundal un sforăit zdravăn.
4. Osho și sfaturile de viață
Sunt persoanele acelea trecute și de a treia tinerețe, care îți provoacă impresia că s-au blocat pe CFR încă din vremea studenției și care acum îți dau tot felul de sfaturi. Evident că toate se vor sfârși cu eternul „pe vremea mea…”.
5. Măicuțele
Sunt doamnele care te vor analiza din cap până în picioare, se vor plânge de generația care vine, vor spune că viața pe vremuri era mai bună, iar cu oameni ca noi, „tinerii din ziua de azi”, ele nu vor mai avea pensii. Se prea poate să se întoarcă de la ceva pelerinaj și să aibă convingeri politice solide, despre care nu prea poţi discuta, deoarece „eşti prea tânăr şi nu ştii multe lucruri…”.
6. Actorul
E persoana aceea care se ceartă pentru locul de la geam, ca să se poată simți ca într-un film dramatic. Ciudat e că la scurt timp va adormi. Oare tot atunci e gata și filmul?
7. Melcul
E melc pentru că se mișcă și foarte greu, dar și pentru că are o grămadă de bagaje, împrăștiate peste tot, puse îndeosebi în drum, pentru ca lumea să se împiedice de ele. În final, tot el este cel frustrat, pentru că oamenii îi reproșează să nu se mai extindă în întreg vagonul.
Dacă până acum n-ai mers cu trenul, eu zic să profiți de gratuitate și să trăiești din plin experiența asta. Îți vei face prieteni, vei descoperi oameni noi, iar timpul va căpăta valențe nebănuite. Apropo, toate prieteniile din tren încep cu: „Mai e mult, că eu nu mai suport?”
–
Corina Tabîrța, CRP