Impresii și emoții la finalul stagiului de formare în „Jurnalism antreprenorial”

A ajuns la final și prima sesiune de formare în „Jurnalism antreprenorial” organizată de Universitatea „Ștefan cel Mare” și Casa de Cultură a Studenților din Suceava. Trebuie să menționăm și că acțiunea a avut loc cu sprijinul Reprezentanței Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) pentru Europa Centrală și Orientală. Obiectivul principal al programului a fost promovarea creării de media independente și urmărirea unor inițiative concrete.

După aceste două zile de 10 și 11 mai, pline de schimburi de informații, experiență și valori m-am simțit îndemnată să scriu câteva rânduri pentru a vă împărtăși impresiile mele. De ce spun că a fost un schimb de informații? Pentru că nu doar noi, participanții, am învățat multe de la jurnalistul francez Laurent Couderc, președinte al Asociației Regard și omul care a condus discuția, dar și dumnealui a avut ocazia să învețe multe despre noi. De exemplu, a învățat că la poporul român luni „nici iarba nu crește”, iar marți e zi cu ghinion. Mai în glumă, mai în serios, sunt sigură că-și va aduce aminte cu drag că a auzit aceste expresii la noi în Suceava.

Laurent Couderc

 

Din punctul de vedere al unui student CeReP-ist, pe parcursul celor două zile de pregătire pot spune că am luat contact cu un alt tip de jurnalism. Ca simplu om de rând, atunci când aud cuvântul „jurnalism” mă gândesc la munca pe care o fac ziariștii pentru a culege date, a le pune cap la cap și a le transforma în informație gata să fie asimilată de public. Dar aici am avut ocazia să descopăr acest termen din alte două perspective: în primul rând, am văzut jurnalismul din punct de vedere economic, tehnic și organizatoric (lucru care a și fost, de altfel, ideea centrală a stagiului), iar în al doilea rând am văzut un tip de jurnalism mai fin față de cel cu care suntem obișnuiți. „Rafinamentul” acestui întreg proiect începe chiar de la notorietatea sa, în sensul în care nu este o asociație cu un grad de vizibilitate foarte mare, ceea ce poate că îl și face special. Nu este destinat publicului larg. Aș spune că se adresează mai degrabă unui public având dorința de a se hrăni în permanență cu valori morale și sociale autentice, de a obține o înțelegere mai profundă a diverselor evenimente și tendințe din societate. Apoi, mi s-a părut interesantă metoda prin care asociația își face reclamă: colaboratorii săi fac acest lucru. Pagina web a media Regard, pe care vă recomand să o accesați, are un format „așezat”, fără să fie țipător, cu un conținut „curat” și de calitate. Mi-a rămas în minte o expresie a domnului Couderc pe care trebuie să v-o spun și vouă: fake news-urile apar din „lipsa de timp” a unui jurnalist!

Jurnalistul Laurent Couderc mi-a lăsat o impresie foarte bună. Mi s-a părut a fi un om cât se poate de modest și deschis, un om senin, care chiar pune suflet în ceea ce face, iar experiența lui de peste 20 de ani și-a spus cuvântul în modul în care explica lucrurile și în răspunsurile pe care le dădea la întrebările curioșilor. Mi-a plăcut modul în care dumnealui prezenta informația și o împletea cu experiența personală și profesională, dar și cu interviuri ale specialiștilor în domeniu. Am putut vedea rezultatul tipărit al muncii sale și ale colaboratorilor săi transpus în două albume foto cu totul deosebite.

 

Și pentru că profilul facultății m-a învățat să privesc orice cu ochi critic îndrăznesc să-mi exprim și sugestiile. După părerea mea stagiul ar fi putut avea un impact și mai mare asupra participanților dacă materialul ar fi fost mai succint prezentat. În plus, cred că programul merita să fie mai interactiv, cu o grilă de implicare mai mare a auditoriului în temă spre exemplu prin ateliere, lucru în echipă, discuții de grup.

Ca un gând de final pot adăuga că sunt foarte recunoscătoare pentru șansa de a participa la un asemenea proiect, pentru emoțiile pozitive pe care le-am simțit și mă declar nerăbdătoare să iau parte la următoarea sesiune a stagiului. Noile perspective asupra jurnalismului, partea practică a managerierii unei publicații, exemplul asociației Regard sunt doar câteva dintre lucrurile care au făcut ca această sesiune de jurnalism antreprenorial să fie pe cât de scurtă pe atât de bogată din punct de vedere al informațiilor prezentate. Faptul că l-am cunoscut pe domnul Couderc, am învățat lucruri practice și am avut ocazia de a fi în preajma unor oameni de calitate, printre care profesori și colegi de facultate, m-au ajutat să fac încă un pas pe scara dezvoltării mele personale și profesionale.

Ar fi muuulte de povestit, dar nu vreau să vă dau spoiler. Trebuie neapărat să vă înscrieți și voi la următoarea sesiune! Ne vedem acolo!

Sursă foto: Ema Motrescu

Loredana Crețu, CRP II

You may also like...

Sari la conținut