Un actor de comedie atât de sensibil la o glumă inofensivă?
O glumă? Da! Sună absurd dar, o glumă chiar poate aduce consecințe cu adevărat neașteptate.
Gluma este o construcție logică, un text cu caracter ironic, care vine cu diverse aluzii, uneori cât se poate de pașnice și cuminți, alteori agresive și răutăcioase.
Stilul ușor ironic și degajat este frecvent utilizat ca o formă de abordare a evenimentelor mondene hollywoodiene. Scopul fiind bineînțeles, unul aparent încărcat cu cele mai bune intenții, pentru crearea unei ambianțe familiare, relaxante și primitoare. Pentru a transmite ideea de „da, noi ne cunoaștem, ne placem și ne acceptăm, avem o relație atât de apropiată încât chiar și cele mai cinice și dure glume sunt acceptate.”
Se pare că, există însă, surprize destul de neplăcute, reacții neașteptate provocate de glume care sar principiile morale și ne asezonează rănile cu sare și piper.
Nimic nu este neînregulă la o glumiță între prieteni, fie ea porcoasă și cinică, perversă sau ilogică, eu îmi cunosc anturajul, cunosc temperamentul fiecăruia, cunosc dacă defectul sau situația care stă la baza glumei este un subiect sensibil pentru „victimă”, dacă ar accepta o astfel de remarcă, de asemenea eu pot să anticipez posibilele reacții și nu vor exista mari surprize între noi.
Dar, la urma urmei, și o reacție mai vulcanică nu-i cel mai grav lucru care se poate întâmpla într-o seară între prieteni. Maxim victima se poate plânge mamei sale că amicii lui râd și fac mișto de faptul că are păduchi, iar femeia va păstra acest resentiment în suflet pentru mulți ani înainte. Deci, jignești doar o mamă și puiul ei, iar ordinea mondială stă în continuare în fotoliul de piele de crocodil savurând un cocktail.
Însă, în momentul în care alegi să faci o glumiță misogină și cinică în cadrul celei mai importante și mediatizate ceremonii din sfera cinematografică, ar cam trebui să-ți asumi posibila pălmuială care urmează. Celebrarea celei de a 94-a ediții a Premiilor Academiei Americane de Film din 2022 a fost despre orice numai despre OSCAR nu. Will Smith este o figură extrem de marcantă în lumea cinematografiei, deținând și contribuții lăudabile în domeniul muzicii.
Un actor care s-a dedicat trup și suflet pentru a transforma simpla vizionare a unui film într-o experiență recunoscibilă pe tot parcursul vieții tale, o legendă. Actorul a devenit personajul principal al ceremoniei datorită câștigării premiului Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal, dar și pentru un incident care a stârnit extrem de multe reacții.
În momentul în care vezi o vedetă de talia lui Will Smith ieșindu-și din fire și pălmuind în direct prezentatorul unui eveniment urmărit la nivel mondial, vrei să vezi bătaia live, în plină desfășurare, te mai interesează ce film sau actor a câștigat? Fiți siguri că subiectul zilei nu va fi „primul OSCAR câștigat de Will Smith”, ci ieșirea sa agresivă, o reacție imediată rezultată din tupeul enorm al lui Chris Rock.
La 53 de ani, Smith este cât se poate de stabil și conștient, nu se mai află în floarea vârstei când hormonii zburdă sau când emoțiile sunt greu de cizelat. Astfel, faimosul actor decide să facă și mai marcantă această realizare pentru el, luând cu sine, la una din numersoasele sale vile luxoase pe care le colecționează ( unii colecționăm timbre, dar na…), pe lângă mult meritatul premiu OSCAR și căldura obrazului unui celebru comediant.
Chris Rock nu este la prima sa abatere, acesta a făcut glumițe și anterior care vizau faimosul actor dar și consoartele lui. Reacția finală însă, a apărut abia în 2022, când Rock a făcut o glumă destul de proastă despre soția lui Will Smith, Jada Smith, la decernarea premiilor OSCAR.
Comediantul a făcut o asociere dintre protagonista unui film de război, rasă în cap și soția actorului, care la fel, este rasă în cap. Iar pe lângă pălmuiala faimoasă deja, Will Smith a avut o reacție agresivă și din punct de vedere verbal, strigând spre scenă „ține numele soţiei mele departe de gura ta spurcată!”.
Să concluzionăm pe o notă mult mai obiectivă decât am început, zic.
Ar fi fost o glumă drăguță dacă Jada Smith se rădea în cap pentru că asta-i recomanda horoscopul, dar având în vedere că Jada suferă de alopacia, o boală autoimună care duce la căderea părului, glumița lui Rock devine o remarcă de prost gust care duce la superba pălmuială în direct, care cred că va deveni chiar istorică.
Personal, deși sunt o mare consumatoare de umor negru, înțeleg, ba chiar susțin această ieșire violentă. Pe lângă nesimțirea de a face o astfel de glumă într-un context care nu are tangențe cu stand-up comedy-ul sau roast-ul, prezentatorul dă dovadă și de inconștiență lovind într-un subiect atât de sensibil pentru o femeie.
Există unele traume, unele răni nevindecate care chiar nu permiți să fie atinse de nimeni, cu atât mai mult într-un eveniment public, de o amploare atât de mare.
Will Smith este actor de comedie, ironic, nu? Actor de comedie fiind, să nu fii în stare să accepți o glumiță nevinovată. Însă, să nu uităm că pe lângă actor de comedie, Will Smith este și soțul acestei femei care s-a simțit jignită, ba chiar agresată la o ceremonie organizată cu scopul de a valoriza talentul soțului ei, nu de a dezbate problemele ei de sănătate. Iar afecțiunea ei, care deja îi afectează orgoliul și respectul de sine este pusă într-un context care se vrea comic, cu intenția de a se crea amuzament din necazul ei, dorindu-se demonstrarea unui comportament de tip „vedeți cât de open minded suntem noi?”.
Este absolut normal să acționezi, fie și într-un mod mai puțin decent, în momentul în care femeia ta se simte vulnerabilă, iar afecțiunea care probabil a făcut-o să sufere și să-i împământeze unele insecurități este aruncată de pe scenă spre un public care ar fi trebuit să se amuze. (Sabrina Vacari, CRP, II)
Sabrina Vacari