Restanță, ce e aia?

Anii de facultate sunt cei mai frumoși ani pentru unii dintre noi. Însă, sunt și destul de solicitanți și stresanți, mai ales în perioada sesiunii de examene. Îmi amintesc cu nostalgie de prima sesiune din postura de studentă la Comunicare și Relații Publice, a fost pe cât de interesant pe atât de neliniștitor să trec peste anumite bariere psihice încât să fac față cu brio examenelor orale. Faptul că studiasem Istoria și Teoria Artei și deja aveam o oarecare experiență cu examenele din timpul facultății, nu mă ajutase cu nimic. Domeniul era altul, disciplinele erau altele, cerințele erau altele, rezultatele și evoluția mea depindeau de ieșirea din zona de confort. Mi-am zis ,,Haide că la teorie ești bună, să te văd la practică.’’. Prin repetiție, analiză și ambiționându-mă, am reușit să țin restanțele la distanță, nu de alta dar nu vreau să mă împrietenesc cu ele.

Odată cu susținerea fiecărui examen, am început să îmi înțeleg modul de a învăța și de a reține. Am realizat că nu pot învăța mecanic iar tot ceea ce citesc trebuie să pot reformula sub o formă simplificată, mai ușor de memorat. De aceea, primul pas în crearea unei rutine de studiu este identificarea modului propriu de a învăța. De exemplu, în cazul meu, pe lângă faptul că trebuie să înțeleg toate sensurile frazei pe care o citesc, mă folosesc de memoria vizuală dezvoltată. Subliniez cu markere colorate, transcriu, aranjez într-o anumită poziție paginile iar mintea mea reține culoarea sau locația informației de care am nevoie, amintindu-mi-o instant. Cu toții avem câte un tip de memorie mai dezvoltat, unii avem memoria vizuală, alții memoria auditivă sau kinestezică, important este să afli în ce categorie te încadrezi și cum poți folosi asta în favoarea ta.

Al doilea pas este înfrângerea celui mai răspândit și agasant dușman al omenirii, procrastinarea sau amânarea. O să dispară vreodată? Tindem să credem că nu, dar putem găsi modalități prin care să ne ferim de ea iar asta este tot o victorie. Chiar la ultimul examen din sesiunea ce a trecut recent, era cât pe ce să o las să învingă. Desigur, motivele sunt multiple iar faptul că era ultimul examen și deja eram cu gândul la vacanța de după sesiune, era unul dintre ele. Reminder-ul mintal că trebuie să învăț pentru examenul respectiv și-a făcut apariția cu o săptămână înainte. Eram pregătită, știam ce trebuie să fac doar că gândul ,,Stai liniștită, mai ai timp.’’ forma un blocaj în mintea mea. Ca să vedeți și voi ce tactici are… Zilele următoare mi le-am petrecut ca orice altă studentă care are presiunea sesiunii pe umeri, am ieșit la cafea, la shopping, la o poveste cu fetele, la un film etc. Parcă nu mai era așa rea procrastinarea asta… Ei bine, cu două zile înainte de examen, atunci când am deschis Drive-ul în care era postat cursul pentru acea disciplină, am simțit nevoia să mănânc ceva foarte, foarte dulce. Ori îmi scăzuse glicemia din cauza șocului, ori mintea mea voia să uite de toată amărăciunea care m-a cuprins în momentul în care am văzut că trebuie să învăț în jur de 300 de pagini de curs. Atunci mi-am zis ,,E ultima dată când amân un lucru.’’. Din fericire, am reușit să trec peste acest examen fără să mă întâlnesc cu restanța, vorba aia ,,Noi să fim sănătoși.’’. Așadar, cea mai bună metodă de a evita procrastinarea este setarea unor ,,daily goals’’. Mintea noastră tinde să respingă situațiile stresante iar în acest fel amână momentul în care trebuie să avem de-a face cu acestea. Însă, atunci când împărțim sarcinile pe zile și acordăm destul timp acestui proces, reținem multă informație într-un mod mult mai relaxant iar satisfacția că am îndeplinit goal-ul din acea zi ne ambiționează să continuăm.

În acest fel am ajuns și la ultimul pas, sau mai bine zis trăsătura pe care toți trebuie să o dobândim, și anume ambiția. ,,Trebuie s-o fac, o s-o fac.’’, acesta este motto-ul meu, chiar dacă e vorba doar despre un examen la facultate, un discurs în fața unui public sau viitoarea mea carieră. Deși nu e observabil mereu, ambiția te încarcă cu energie și curaj, te împinge de la spate spre a te autodepăși și te ghidează acolo unde știi că e locul tău.

Poți afla dacă memoria vizuală este și avantajul tău aici: https://humanbenchmark.com/tests/memory .   (Alexandra Roxana Rusu, CRP)

 

Alexandra Roxana Rusu

You may also like...

Sari la conținut