Notele nu sunt singura măsură a succesului
Ca studentă, examenele sunt o parte inevitabilă în acest capitol din viața mea. Ele vin în fiecare semestru să îmi testeze cunoștințele, abilitățile și capacitatea de a gândi sub presiune. Încă îmi aduc aminte de prima sesiune de la facultate..
Eram înspăimântată. Totul era așa diferit față de ce am întâlnit în liceu. Totul era mult mai exigent. Pentru prima dată în viața mea, am avut de învățat o tonă, sau cel puțin așa se simțeam, în comparație cu tezele și bacalaureatul. La început, am încercat să trec peste stres și să continui. Trebuia să găsesc o modalitate de a face față stresului și anxietății care se acumulau în mine, altfel riscam să mă epuizez complet. M-am întrebat ce îmi provoacă aceste sentimente și ce aș putea face pentru a rezolva aceste probleme.
Una dintre cele mai mari surse de stres pentru mine a fost faptul că nu am suficient timp să studiez. Având în vedere examenele ce trebuia să le susțin într-o perioadă scurtă de timp, am simțit că nu am avut suficient timp să mă pregătesc complet. A ajutat faptul că eu și prietenele mele glumeam pe tema asta. Cum ar fi fost dacă în prima sesiune am fi rămas cu restanță? Glumele m-au ajutat să mă destind și știam că nu sunt singură în această situație, ceea ce m-a făcut să mă simt mai bine.
O altă sursă de stres a fost presiunea de a lua note mari la examene. Sunt persoane care își doresc acest lucru pentru a primi o bursă, pentru a-și face părinții fericiți sau pur și simplu voiau asta pentru ei înșiși. Eu mă aflu în ultima categorie. Vreau să am note mari pentru mine, acest lucru îmi oferă satisfacție. Dar, pentru a nu fi dezamăgită, a trebuit să îmi schimb mentalitatea. Mi-am amintit că notele nu sunt singura măsură a succesului și că este în regulă să fac greșeli și să învăț din ele. De asemenea, am făcut un efort de a mă concentra mai degrabă pe procesul de învățare decât pe rezultatul final, ceea ce m-a ajutat să mă simt mai motivată și mai implicată în studiile mele.
Toți spun cât de important este să dormi suficient, să mănânci sănătos și toate cele. Eu am avut perioade și perioade. Ca orice alt student, mă puneam la somn foarte târziu și în cele mai multe dintre cazuri mă trezeam devreme. Nu dormeam cât trebuie și mă simțeam ca un zombie. Cum am precizat și mai sus, am avut noroc de prietenele mele, pentru că ele mi-au arătat că nu există studentul perfect. Sunt genul de persoană care învață cel mai bine cu o altă persoană. În prima sesiune, dar și în celelalte ce au urmat, am menținut această tradiție.
Sinceră să fiu, nu știu cum am trecut peste prima sesiune cu note mari. Da, am învățat, am avut ca prioritate acest lucru, m-am stresat și am avut așteptări mari. A fost o ușurare să îmi văd notele online, mai ales după cât am învățat. Cred că ceea ce m-a ajutat cel mai mult a fost faptul că sunt la o facultate la care mi-am dorit să fiu de foarte mult timp, am avut de învățat lucruri interesante, lucruri ce mi-au plăcut.
M-am obișnuit cu perioada de sesiune acum, știu cum să procedez în așa fel încât să pot învăța fără să mă stresez. Mă bucur că am ajuns în acest punct, sunt mândră de mine. Lecția cea mai importantă pe care am învățat-o este că eu sunt responsabilă pentru lucrurile ce mi se întâmplă. Eu am puterea să îmi ușurez sau să îmi îngreunez viața. Totul ține de disciplină. Atâta timp cât nu vrei să acționezi, ești blocat. De aceea, oricât de greu ar fi, trebuie să te motivezi singur și să încerci. Fiecare încercare te poate aduce mai aproape de visul tău. ( Alexandra Moldovanu, MD II)
Foto generică – pixabay
Alexandra Moldovanu