Este eșecul o parte din succes?
Este eșecul o parte din succes? Tomas Edison a spus o dată: „Majoritatea eșecurilor sunt ale oamenilor care nu-și dau seama cât de aproape sunt de succes atunci când renunță”. Succesul este definit ca un rezultat favorabil iar eșecul este definit ca o lipsă de succes. Deci asta înseamnă ca eșecul este opusul succesului? Tomas Edison nu a crezut asta. Cred că depinde de modul în care privim eșecul atunci când eșuam. Atât eșecul cât și succesul sunt percepute diferit de către fiecare dintre noi. Pentru unii, eșecul poate însemna că nu a reușit să facă un milion de euro într-un an, în timp ce pentru alții succesul poate însemna învingerea unei boli sau faptul că au un acoperiș deasupra capului.
Ceea ce contează este modul în care abordăm eșecul și cum îl putem face să devină o parte din succes. Pare destul de dificil, însă depinde de fiecare dintre noi dacă vrem să facem eșecul o parte din succes. Momentul în care eșuam nu este tocmai plăcut, de cele mai multe ori, primul gând care ne trece prin minte este de a renunța, gândindu-ne că vom eșua din nou, sau credem că nu suntem pregătiți să depășim acel obstacol.
Trebuie însă să privim eșecul ca o oportunitate de a îmbunătății acel lucru care ne-a dus spre acesta, trebuie să fim optimiști și trebuie să învățam din greșelile pe care le-am făcut. Deși pare greu de crezut, eșecul are și părți pozitive. Acesta ne poate face mai puternici și mai perseverenți în atingerea scopului pe care ni l-am propus. Mulți dintre oamenii de succes ai zilelor noastre, dar și din trecut, au văzut eșecul ca o oportunitate de a se perfecționa, și chiar dacă au eșuat în continuare, au învățat din greșelile pe care le-au făcut și au continuat să creadă în ceea ce și-au propus, iar într-un final au reușit să își atingă scopul.
Henry Ford, cunoscut drept părintele automobilului Ford, n-a fost de la început un om de succes. Primele lui afaceri l-au adus în postura falimentară de cinci ori înainte să creeze compania care mai apoi îi va aduce succesul.
Steve Jobs, un alt geniu al tehnologiei, a trecut prin experiența de a fi concediat de propria firmă pe care o crease. S-a întors mai târziu și a condus firma Apple, ajungând numărul 1 în lume ca profit în industria IT.
Un alt exemplu este Bill Gates. A fost dat afară de la Harvard și primul lui business a fost un eșec total înainte de a ajunge să creeze Microsoft.
Albert Einstein, acum sinonim cu genialitatea – nu a vorbit până la 4 ani și nu a citit până la vârsta de 7 ani. Era apostrofat de către profesori săi ca fiind “lent, anti-social și cu handicap mental“. A fost dat afară de la școală și respins la facultatea din Zurich. Cu toate acestea, a devenit unul dintre cei mai mari fizicieni pe care lumea i-a avut.
Un alt exemplu este Thomas Edison, celebru cu expresia lui legată de invenția becului: “N-am eșuat de 10.000 de ori, am găsit 10.000 de moduri care nu funcționează” . Chiar dacă unele dintre invențiile sale au eșuat la început, acesta nu a renunțat și devenit un inventator de succes, având de-a lungul vieții sale 1.093 de brevete.
Se pare că acești oameni au înțeles că eșecul nu este decât o etapă din viață, ce ne ajută să ne perfecționăm și să devenim cea mai bună versiune a noastră. Eșecul rareori ne oprește. Ceea ce ne oprește este, de fapt, teama de eșec.
Voi încheia așa cum am început, tot cu un citat, de data asta a lui Winston Churchill, care spunea că: „Succesul nu e final, eșecul nu e fatal: curajul de a continua este ceea ce contează”. (Boicu David-Ilie, AIA, I)
Foto generică – pixabay
Boicu David-Ilie