RUȘINE!

Nu mi-ar fi plăcut vreodată sa scriu un eseu despre prostie, naivitate, manipulare și rușine.

Pentru că exact acești factori descriu perfect ceea ce s-a întâmplat la data de 9 mai 2022 în Republica Moldova, o rușine națională, o dovadă de slăbiciune și umilire în fața tuturor țărilor lumii.

E absurd, ca țară, să pretinzi a fi un candidat UE, când  se desfășoară astfel de parade și manifestații pe teritoriul tău, activități care susțin,  încurajează și înalță în slăvi o țară-agresor blamată și pusă la zid de cele mai mari puteri ale lumii. Nu încerc să condamn capul statului sau guvernarea în general, eu sunt sigură că doamna președinte, Maia Sandu, a evitat cu cât mai mult posibil transmiterea unor astfel de mesaje extrem de eronate, dovadă fiind și legea care interzice purtarea simbolurilor rusești și faimoasa panglică a Sfântului Gheorghe, care a stârnit atâta revoltă în rândul câtorva cetățeni, care s-au arătat vizibil afectați de această decizie. Pe lângă asta, doamna președinte nici măcar la parada oficială n-a participat invocând pretextul unor probleme de sănătate.

 

                      Imagini de la demonstrația din 9 mai, de la Chișinău

 

Învinovățesc direct oamenii care se lasă cumpărați cu o sticlă de ulei și un pachet de orez, condamn fostul lider de stat care a fost și este o păpușă necalitativă a Kremlinului, condamn  oamenii care susțin „denazificarea” poporului ucrainean și care l-ar primi pe Putin în propriile lor case la un ceai, oamenii care așteaptă cu sufletele deschise să fim și noi „denazificați”, prin sânge și noroi.

Luând în considerare catastrofa din țara vecină și pericolul transnistrean care ne bate la porți, să organizezi astfel de parade, care vizează doar destabilizare și haos, este un gest de cinism și prostie.

Au fost mobilizați și „încărcați” în 30 de autocare ca să vadă capitala.  Nu e prima dată când domnul Dodon și încă mulți alți oameni politici adună mulțimi doar împrăștiind câte o bancnotă de 100 de lei și promițând un rai sovietic inexistent.

Mi-e rușine de acei oameni aduși la parada de 9 mai la Chișinău, care nici măcar nu știau scopul vizitelor, ci o vedeau ca pe o excursie, o excursie care, după spusele unui participant, se va finisa cu frigărui și voie bună. Să nu uităm, oameni mor la o aruncătură de băț, iar noi ce să facem altceva decât să mergem în centrul capitalei, să ne mândrim că am făcut parte din URSS, să bem o bere și să mâncăm  frigărui, apoi cu inima împăcată să mergem acasă să ne sărutăm copii pe frunte.

Am observat mulți specialiști, mai ales din România, care încercau să analizeze motivele acestei parade, invocând cauze chiar filosofice și încercând să pătrundă în memoria și subconștientul colectiv al poporului moldovean, când totul e atât de simplu. Oamenii au fost mânați ca o turmă pentru a se revolta împotriva regulilor impuse de guvernare, nu cred în ruptul capului că interzicerea unei panglici te-ar face să mergi 4-5 ore până la capitală să faci o manifestație, pur și simplu nu cred. Nu cred că poporul din proprie inițiativă a urcat într-un autobuz, achitând o treime din salariu, pentru a flutura în vânt flamurile rusești.

Au ajuns să se îmbrâncească după ce un bărbat a scandat “Slava Ucrainei”, încă o dovadă că faptele sunt mai presus de cuvinte.

Spălați pe creier de mass-media rusească și îmbătați de dorul unui imperiu care a apus, moldovenii aleargă la capitală mânați de niște partide politice. Este un paradox dureros să organizezi o paradă a victoriei, când, de fapt, tot ce se petrece e o mare înfrângere.

Există și mulți cetățeni care susțin, cu tot sufletul (fără a fi influențați direct de partidele politice pro ruse) poporul rus și acțiunile josnice pe care le întreprind, ceea ce mi se pare de necrezut.

Dar, da, există oameni, oameni vii, printre noi, care aplaudă când vorbește Putin și care susțin Operațiunea Specială. Ei încurajează salvarea și denazificarea ucrainenilor omorându-i, distrugându-le țara și bombardând tot ce mișcă. Ironic este că acești fanatici ai Rusiei, care poate lăcrimează când văd pe stradă un bătrân care nu are ce mânca, rămân reci la durerea familiile distruse, la copiii nenăscuți, la cei care abia au atins vârsta de 4-5 ani sau adolescenți care n-au apucat să dea Bacul.

Ironic e faptul că acești oameni se afișează ca niște creștini adevărați, creștini care, însă, aplaudă un genocid.

Da, în Republica Moldova există oameni care se opun unui parcurs european sănătos și așteaptă să fie cuprinși de Rusia-mamă.

Acum nu mă refer la bătrâni, cărora n-ai cum să le impui aceste viziuni, este evident că după aproape o viață trăită în regimul comunist, nu poți să le schimbi pur și simplu educația.

Ei au trăit în URSS și ei strigă în gura mare cât de bine le era, ei vor „acasă”, pentru că astfel au fost crescuți, asta e gândirea și modul de a se raporta la lume în general, e ireal să ai astfel de așteptări de la bătrâni.

                   Imagini de la demonstrația din 9 mai, de la Chișinău

 

Dar tinerii? Cum rămâne cu tinerii, mai ales cu cei care pleacă la muncă în Europa, iar când revin acasă scandează cât de bine ne era cu rușii.

Aceste imagini nu au trezit în mine altceva decât rușine și o mare dezamăgire.

Mințind poporul cu televizorul e o tehnică veche, totuși aveam așteptări, credeam că lucrurile au început cumva să miște.

Am spus și o mai repet, degeaba stă în fruntea țării o femeie atât de deșteaptă ca Maia Sandu, dacă poporul o ia pe arătură și cinstește niște criminali.  (Sabrina Vacari, CRP, II)

 

             Sabrina Vacari

You may also like...