,,Nu te-ai gândit să vinzi mâncare prin cămin?”

Viață de cămin…petreceri până la 7 dimineața, deși trebuie să te trezești la 7.30, vin roșu, bere blondă și lacrimi din abundență care udă nemiloase cele 180 de pagini din suportul de curs.

Uneori ciorbe, alteori cartofi fierți, orez, fasole, uneori ,, da, mama, am mâncat” când, de fapt, în acea zi un ceai a fost felul tău principal, iar o gumă desertul. Uneori la cantină, restaurante locale sau mall, alteori pate de porc cu o garnitură fină de pate de găină, zacuscă sau paste, paste și iar paste. Ouă în toate formele și derivatele, dacă aveam cuptor sunt sigură că se făceau și ouă coapte prin cămin. Dar, mâncarea la cămin e cea mai bună, nu întotdeauna suficientă, nu întotdeauna respectă bugetul că na, suntem și noi oameni, nu putem rezista ispitei mozzarelei și altor produse de oameni bogați. Căci, după lungi căutări prin cămin, după ,, cine are o ceapă?”, ,, are cineva o pâine?”  și alte nenumărate ingrediente lipsă din cămara ta cu minuni, realizezi că totuși, trebuie să treci și azi pe la magazin și vrei tu sau nu vrei, pe lângă ceapa aia atât de vitală pilafului tău de 5 stele, se va lipi de mâna ta fie o bere, o prăjitură sau o gogoașă, consolându-te că astăzi meriți, azi e ultima zi și de mâine economisești, îți satisfaci dorințele nevinovate, iar dacă mâine te invită băieții la o băută n-ai cum să-i refuzi și oricum… e ultima dată.

Ceea ce pot să vă spun e că aniversările fac excepție, se întind ospețe regale, iar fiecare încearcă să mănânce în așa fel, încât nici a doua zi să nu-i fie foame. Totuși, noi am închegat un grupuleț de 9 persoane, ce-i drept membrii pot varia în funcție de posibilități, totuși, indiferent de situație, eu rămân bucătarul chef, iar restul ucenicilor fie roiesc dintr-o cameră în alta după câte un ingredient pe care îl uit sistematic, fie spală vasele, se implică direct în preparatele mele atât de elaborate și fancy, le gustă, dansează, cântă, curăță cartofi, ceapă sau morcovi ori, în cel mai bun caz, amestecă prin cratițe și tigăi. De obicei, tot acest spectacol culinar se desfășoară seara, cu muzică zbierând din boxe și tot felul de coregrafii și focuri de artificii pline de oregano, cimbru și desigur, busuioc.

Deci, astăzi, vrem să vă prezentăm o rețetă de restaurant la cel mai low budget posibil.

Prepararea în fotografii, pas cu pas… Prin preajmă se pot observa și ucenicii epuizați

 

Supă cremă cu ciuperci și piept de pui! Un deliciu culinar cu atât de puține ingrediente, majoritatea bio.

Tot ce aveți nevoie pentru această minunăție sunt: 4-5 tineri ucenici, o tigaie, o oală cât mai voluminoasă, un polonic mic, bună dispoziție, desigur, opțional, pentru că buna dispoziție nu e mereu suficientă pentru a potoli o foame tipic studențească:

  • 2 cepe medii
  • 300 gr. piept de pui
  • 300 gr. ciuperci de care vă permite buzunarul
  • 4 linguri făină
  • 200 ml. smântână
  • 2 lingurițe sare
  • 1 linguriță piper
  • Oregano
  • Cimbru
  • Busuioc
  • Condiment universal granulat cu gust de găină (cei de la Secretul gustului nu ne-au plătit să le facem publicitate)
  • 2 frunze de dafin
  • 2 litri apă
  • Ulei ( da, știm că-i scump dar na…)
  1. Petru început îți instruiești bine și eficient echipa, le împarți sarcinile, iar tu faci treaba cea mai grea, adaugi condimente și le indici cât mai explicit cum să-și îndeplinească funcț
  2. Se pun cei 2 litri de apă la fiert, în momentul în care apa începe să clocotească adaugi pieptul de pui întreg, o frunză de dafin, o ceapă întreagă și câteva condimente.
  3. În tot acest răstimp ciupercile și cea de-a doua ceapa vor fi curățate, spălate și tăiate și după câteva observații despre calitatea acestor acțiuni efectuate de subordonați, le adăugăm în tigaie cu puțin ulei și câteva condimente.
  4. În tot acest răstimp carnea noastră fierbe în pasiune și condimente, cu o ceapă drept tovarăș. În momentul în care carnea este declarată fiartă de către Cheful bucătar, adică de către mine, este scoasă din supă și mărunțită. Iar ceapa exterminată.
  5. Se adaugă cubulețele de pui înapoi în supă și urmează cea mai importantă parte, obținerea efectului de cremă.
  6. Smântâna se adaugă într-un bol mare, se mixează cu făina și se dizolvă puțin câte puțin cu un pic de supă călduță, astfel încât amestecul să obțină aceeași temperatură ca și supa.

Turnați amestecul din bol  în oala noastră magică cu restul supei și puneți-o la foc. Lăsați supa să clocotească la foc mic, să se relaxeze până își îndesește consistența și devine  foarte „mâncabilă”. Adăugați ciupercile călite împreună cu ceapa. Asezonați cu sare, piper și condimente după gust.

Se servește cu multe râsete și fraze precum ,,Nu te-ai gândit să vinzi mâncare prin cămin?” Bon appétit! (Sabrina Vacari, CRP, II)

 

          Sabrina Vacari

You may also like...

Sari la conținut