La USV – o scurtă călătorie prin cultura Coreei de Sud

Cred că știm cu toții că, în ultimii ani, cultura coreeană a luat un mare avânt în occident, punându-și amprenta atât pe plan social cât și cultural, de la seriale și filme, până la restaurante, produse de frumusețe și chiar muzică  (k-pop). Coreea de Sud a reușit să cucerească occidentul și să creeze chiar un fel de modă, în special în rândul tineretului, iar în cadrul universităților au început să apară cluburi sau chiar specializări legate de Coreea de Sud.

La Universitatea ,,Ștefan cel Mare” Suceava, pe 26 mai, între orele 10:00 și 14:00, pasionații de k-drame, k-pop sau al culturilor asiatice în general au avut ocazia de a face o călătorie prin intriganta și moderna Coreea de Sud, doar prin simpla vizită a standului dedicat acestei țări, care a fost amplasat la intrarea din corpul E.

Acest stand a fost realizat de către Clubul de Limbi Asiatice România- Coreea de Sud în colaborare cu Clubul de marketing, coordonatorul acestui proiect fiind Alexandru Mircea Nedelea, Conf. Univ. Dr. în cadrul Facultății de Economie, Administrație și Afaceri.

Totodată, la organizarea  activităților și jocurile din cadrul acestui proiect au ajutat Rudenco Daria, Grigoriev Galina, Șincari Teodora, Ioana Voronca, Agraviloaie Leonard, cinci studenți pasionați de cultura coreeană. Ei au fost  îndrumați, de-a lungul evenimentului, de către Alexandra Lee, o româncă căsătorită cu un coreean, care împreună cu soțul ei au făcut ca acest stand să fie cât mai autentic, aducând produse și obiecte tradiționale din Coreea.

Studenții suceveni au putut să deguste mâncăruri specifice coreene, precum kimchi (varză murată picantă) și alge, să învețe să mănânce cu bețișoarele, să se bucure de produsele de beauty coreene și chiar să joace Go, un joc chinez care a fost preluat de coreeni. În plus, cei care au trecut pe la stand au putut face poze cu fetele care erau îmbrăcate în ,,hanbok” ( costum tradițional coreean) și chiar să vorbească cu domnul Lee, un nativ coreean, care îți arăta cum se scrie numele tău în alfabetul coreean. În plus, un alt lucru interesant a fost faptul că ți se citit horoscopul după calendarul chinezesc.

 

Toată lumea de acolo a fost foarte prietenoasă și plină de energie, iar acest lucru atrăgea studenții care treceau prin zonă.

,,Nu mă așteptam ca lumea să vină. Eu inițial  eram stresată că nu o să vină nimeni și totuși au venit multe persoane care erau interesate de eveniment.  Unele mi-au spus că doar pentru asta au  venit joi la facultate. Am fost foarte fericită că împreună cu ceilalți organizatori am reușit sa facem un succes din acest eveniment” ne-a spus Teodora Sincari, unul dintre studenții organizatori.

Pe întreaga perioadă a evenimentului, la stand au fost prezenți o mulțime de oameni care erau interesați să afle cât mai multe despre Coreea sau care, pur și simplu, erau curioși de lucrurile interesante și diferite de acolo, în special când vedeau pozele cu personaje din bine-cunoscutul serial de pe Netflix ,,Squad Games”.

Evenimentul a fost interactiv, studenții făcându-și poze, bucurându-se de toate joculețele, lucrurile și mâncărurile de la stand, aflând informații noi despre această țară și chiar având ocazia de a interacționa cu un nativ. Studenții au fost extaziați și mulți dintre aceștia își doresc ca în viitor să se mai organizeze astfel de standuri.

Iar, pentru cei care vor să afle mai multe despre această cultură, în fiecare an se fac înscrieri la cursurile de coreeană care sunt gratuite și oricine are acces la ele. (Ana Maria Dăscălescu, CRP, II)

        Ana Maria Dăscălescu

You may also like...

Sari la conținut