Conducerea USV clarifică rezultatele controlului ANPC, efectuat vineri la cantina universității

În urma informațiilor eronate apărute duminică în presa națională, conform cărora Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) ar fi dispus oprirea temporară a Cantinei Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), conducerea USV anunță faptul că știrea nu corespunde realității și anunță prin intermediul unui comunicat că unitatea de alimentație publică a universității sucevene își desfășoară activitatea în regim de siguranță alimentară.

Verificările efectuate pe parcursul zilei de vineri, 28 februarie, de către comisarii ANPC la cantina și căminele studențești din campusul USV au semnalat existența unei fisuri la chederul (garnitura) unuia dintre cele 22 de frigidere ale cantinei. Pentru evitarea unor eventuale abateri în ceea ce privește normele temperaturii de păstrare a materiei prime și a semipreparatelor sau vreun impact negativ asupra calității produselor depozitate, comisarii ANPC au dispus oprirea temporară din uz a frigiderului implicat. Prin această decizie nu a fost dispusă astfel oprirea temporară a Cantinei Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, ci a unuia din cele 22 de frigidere ale cantinei. De altfel, pe parcursul aceleiași zile, responsabilii cantinei au înlocuit întreaga garnitură a frigiderului şi așteaptă ca reprezentanții ANPC să efectueze verificarea noii garnituri şi să elimine restricția temporară privind utilizarea acestuia.

În privința controlul general efectuat de reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în cadrul cantinei şi căminelor studențești ale  USV, conducerea universității precizează următoarele.

„În cadrul căminelor în care au fost inspectate atât spațiile de cazare, grupurile sanitare, precum şi oficiile de preparare a hranei, nu a fost constatată vreo deficiență, situația fiind conformă cu toate cerințele legislației actuale. În cadrul cantinei studențești, au fost verificate toate spațiile, respectiv sala de mese, bucătăria, spații de spălare veselă, camere pentru prepararea legumelor, camere pentru preparare cărnii, camera patiserie, camere ouă şi probe, cameră bucătărie rece, cameră depozit pâine, depozit lactate, depozit produse uscate, depozit produse avicole, magazii de materiale și grupurile sanitare. În spațiile respective au fost inspectate toate dotările, echipamentele, produsele, ambalarea şi etichetarea, termenele de valabilitate, precum şi echipamentul de lucru şi protecție utilizat de personal.

În urma verificărilor efectuate, comisarii ANPC au semnalat 2 aspecte ce ar trebui, din punctul lor de vedere, remediate: o garnitură fisurată la unul din cele 22 de frigidere din cantină, precum şi prezenţa unor nituri la mânerele a 3 dintre cuțitele profesionale existente. Precizăm că, în cazul frigiderului respectiv nu s-a consemnat vreo abatere în ceea ce privește normele temperaturii de păstrare a materiei prime și semipreparatelor sau vreun impact negativ asupra calității produselor depozitate, iar în cazul celor 3 cuțite, mânerele fixate cu nituri au fost turnate total în material plastic alimentar, fiind astfel achiziționate de la un furnizor de produse specializate.  Măsurile dispuse de comisarii ANPC au fost următoarele: etichetarea şi scoaterea temporară din uz a frigiderului implicat, precum şi a celor 3 cuțite profesionale. Deşi aspectele semnalate nu au pus în nici un moment în vreun pericol siguranța membrilor comunității academice, USV a apreciat şi apreciază observațiile ce pot conduce la creșterea standardelor de calitate a activității sale şi a acționat cu celeritate, remediind, în aceeaşi zi, ambele aspecte semnalate. Astfel, USV nu s-a limitat la remedierea fisurii din cadrul garniturii, ci a înlocuit complet chederul (garnitura) la frigiderul respectiv, iar în cazul celor 3 cuţite nu s-a limitat doar la scoaterea lor temporară din uz, ci a dispus înlocuirea lor. În cursul zilei de luni, 3 martie 2025, reprezentanții ANPC, după verificarea calității noii garnituri, urmează să elimine şi restricția temporară de utilizare a frigiderului.

În concluzie, trebuie să subliniem faptul că serviciile prestate de cantina universitară nu au fost sistate în niciun moment, studenții având posibilitatea să beneficieze în continuare de acces la acestea conform programului normal. Totodată, menționăm faptul că USV a urmărit întotdeauna să asigure servicii de calitate și un mediu de siguranță tuturor membrilor comunității academice și, inclusiv în acest caz, a adoptat imediat măsurile necesare remedierii aspectelor semnalate de către comisarii ANPC şi chiar măsuri suplimentare, indiferent de contra-argumentele existente privind aceste măsuri.  USV este convinsă că, și în viitor, va exista o bună colaborare cu ANPC, spre binele întregii comunități academice, și că, în zilele următoare, ANPC va face publică o rectificare a informațiilor eronate referitoare la USV, apărute în comunicatul vizând controlul efectuat la nivel național în campusurile universitare şi școlare.” (Radu Lupașcu)

You may also like...