Prof. univ. dr. Elena-Brândușa Steiciuc, distinsă cu premiul Opera Omnia
În data de 9 decembrie, doamna profesor universitar doctor Elena-Brândușa Steiciuc, cadru didactic și coordonator de doctorat în cadrul Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, a primit premiul Opera Omnia din partea ARDUF (Asociația Română a Departamentelor Universitare Francofone), în semn de recunoaștere a prestigiului profesional și a contribuției semnificative pe care dumneaei a avut-o în promovarea francofoniei în mediul universitar național, dar și internațional.
„Contribuția mea a constat în slujirea neîntreruptă a limbii și culturii franceze, în transmiterea valorilor perene ale Francofoniei: dialog, toleranță, deschidere. Am lucrat mai întâi în învățământul preuniversitar, din 1990 am integrat mediul academic și am urcat mai apoi treptele profesiei, devenind Conferențiar universitar în 1998, apoi Profesor în 2004, din 2008 având calitatea de conducător de doctorat în domeniul Filologie. Consider, fără falsă modestie, că am contribuit prin munca mea la construcția intelectuală cu care ne mândrim acum: Universitatea „Ștefan cel Mare”, Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, în calitate fie de Șef de catedră, fie de membru al Consiliului Facultății, al Senatului USV, iar în perioada 2012-2016 am fost Director al Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat,” ne-a spus doamna prof. univ. dr. Elena-Brândușa Steiciuc. De asemenea, ea ne-a vorbit și despre extinderea implicării sale la nivel internațional: „Trebuie să precizez că demersul meu a avut un dublu sens: în străinătate am diseminat valorile românești, am încercat să creez punți de legătură pe tărâm cultural, științific, didactic. Am fost responsabila primului acord Erasmus al FLSC cu o universitate din Franța (Université de Nice Sophia-Antipolis) și am efectuat numeroase misiuni de predare în universități partenere din spațiul european.”
Elena-Brândușa Steiciuc este o personalitate marcantă a comunității academice sucevene, care a reușit să se remarce prin promovarea asiduă a limbii și culturii franceze în mediul universitar românesc. Din anul 2010, este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iași, membru al Societății Scriitorilor Bucovineni, membru fondator și președinte, între anii 2007-2018, al Asociației Române a Departamentelor Universitare Francofone, precum și al altor organizații și asociații profesionale. „Am promovat, atât limba și literatura franceză, cât și anumite arii culturale ale Francofoniei (Maghreb, Québec, Antile) în mediul universitar românesc prin participări la congrese și alte manifestări științifice, dar și în calitate de președinte al Asociației Române a Departamentelor Universitare Francofone, fiind aleasă de colegii mei din toată țara pentru două mandate. Am condus publicația noastră, „Revue roumaine d’études francophones” (RREF) în care au apărut studii și articole interesante ale unor universitari din țară sau străinătate. Am participat, în calitate de referent, în numeroase comisii de doctorat din România (dar și din străinătate), precum și în comisii de promovare sau vizând obținerea abilitării. Sunt solicitată permanent în astfel de colaborări și continui să fiu și colaborator al Agence universitaire de la Francophonie în calitate de conducător de stagiu („encadreur scientifique”) și evaluator de dosare.”
Prof.univ.dr. Elena Brandușa Steiciuc
Activitatea publicistică a doamnei profesor Steiciuc este una impresionantă, cu 46 de volume în calitate de autor unic sau colaborator, cotate de CNCSIS (Consiliul National al Cercetării Științifice din Învățământul Superior), precum și numeroase articole științifice publicate în reviste naționale și internaționale de prestigiu. Totodată, Elena-Brândușa Steiciuc a făcut parte din peste 15 proiecte de cercetare științifică, reușind să fie inițiatoare a mare parte dintre acestea și să contribuie semnificativ la crearea unor legături strânse de colaborare cu instituții de învățământ superior din Noua Zeelandă, Canada, Maroc sau Camerun. La întrebarea, care dintre lucrările sale merită evidențiate în mod special, ne-a răspuns: „Cred că principalele titluri care poartă amprenta mea sunt lucrarea de doctorat, intitulată „Patrick Modiano: une lecture multiple”, apărută în 1998, la editura Junimea, o incursiune în opera de atunci a viitorului laureat al premiului Nobel pentru literatură (2014). Apoi, amintesc cărțile în care am dezvoltat o cercetare mai amplă asupra unor autori provenind din arii extraeuropene ale francofoniei, cu identități mixte: Maghreb (cu influența islamică), Québec (în urma unei burse obținute de la guvernul canadian la universitatea Laval), Antile (teritoriu foarte complex din punct de vedere cultural). Nu am uitat nici autorii est-europeni, dintre care cei români care s-au exprimat/se exprimă în franceză mă interesează în continuare: Matei Vișniec, Oana Orlea, Rodica Iulian, Felicia Mihali. Multe dintre articolele mele sunt rezultatul participării la manifestări științifice prestigioase, din țară sau străinătate, în cadrul unor asociații profesionale din care fac parte, cum este CIEF. Continui activitatea de critic literar și traducător, cea mai recentă carte este o mărturie a travaliului meu neîntrerupt: „Pe fibra textului. 50 de lecturi complice” (Ed. Universității „Ștefan cel Mare”, 2022).”
De asemenea, pentru întreaga activitate profesională, cât și pentru meritele deosebite aduse culturii bucovinene, în data de 22 aprilie 2021 i-a fost acordat titlul de cetățean de onoare al orașului Suceava. La întrebarea cum s-a simțit în momentul în care a auzit această veste, doamna prof. univ. dr. Elena-Brândușa Steiciuc emoționată, dar în același timp conștientă de onoarea ce i s-a făcut prin acest titlu, își aduce aminte că „A fost un moment astral al existenței mele, așa ca și recentul Premiu OPERA OMNIA… O distincție care m-a onorat și bucurat enorm, dar în același timp o motivație suplimentară pentru a continua ceea ce fac cu aceeași tenacitate.”
Menționăm faptul că ARDUF a fost înființată în anul 2007, la Brașov, ca parte a Organizației Internaționale a Francofoniei. Printre obiectivele principale ale asociației se numără: crearea și sprijinirea unei colaborări mai strânse între profesorii universitari de limbă franceză, în vederea realizării unui curriculum unitar la nivel național; încurajarea activității de cercetare științifică a membrilor departamentelor de studii franceze, prin colaborarea cu cercetători și instituții din țară și străinătate, în special cu cei din comunitatea francofonă, precum și sprijinirea activităților menite să promoveze la nivel internațional limba, literatura, cultura și civilizația franceză. (Diana – Maria Poenaru, CRP III)
Diana – Maria Poenaru