Cartea Gelu Sabău, o lucrare care a stârnit mare interes în sfera academică

Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării a organizat joi, 2 iunie,  un alt eveniment cultural. Și de această dată, moderatorul întâlnirii a fost lectorul universitar, Arthur Suciu. Lansarea cărții lui Gelu Sabău, lector universitar la Universiteatea ,,Hyperion” din București, a adunat pasionații de literatură în Book cafe, cafenea care a devenit un mic sediu al manifestărilor de acest gen. Lucrarea intitulată ,,De la romantism la național-comunism. Încercare asupra modernității românești”, apărută în 2021, la Editura Institutul European, a fost subiectul de bază al întâlnirii. La această discuție a participat încă un invitat, profesorul universitar Bogdan Popoveniuc, care a adus atribuții importante în cadrul discuției cu tentă filosofică.

După o complexă introducere făcută de moderatorul întâlnirii, Arthur Suciu, discuția a început să prindă contur. Raportarea la tradiția filosofică românească, membrii comunității filosofice românești, parcursul modernității, naționalismul și liberalismul sunt doar câteva subiecte dezbătute.

La un moment dat însă, conceptele de libertate pozitivă și cea negativă au pus monopol asupra întregii dezbateri.

Văzută ca un manual al istoriei filosofiei românești, cartea lui Gelu Sabău a stârnit mare interes în sfera academică, această lucrare a fost definită de Arthur Suciu drept ,,o lucrare filosofică în toată regula care compune pas cu pas mișcarea ideilor, începând de la Eminescu, care este și referința principală a întregii cărți și până la căderea comunismului, în 1989.”

Evocarea unor nume puternice din literatura și filosofia românească nu au făcut altceva decât să întărească credibilitatea și forța cărții lui Gelu Sabău.

Aurel Popovici, Nicolae Iorga, Constantin Stere, Nicolae Păulescu, Emil Cioran și Eugen Lovinescu sunt doar câteva personalități care au servit drept inspirație pentru cartea ,,De la romantism la național-comunism”, lucrare cu puternice nuanțe didactice. (Sabrina Vacari, CRP, II)

            Sabrina Vacari

You may also like...

Sari la conținut