Importanța introducerii educației sexuale în școlile din România
România este situată pe primele locuri atunci când vine vorba de mame minore din Uniunea Europeană și abuzuri precum violul sau violența domestică. Acest lucru trebuie să ne îngrijoreze și să ne facă să căutăm soluții. Una dintre cele mai bune soluții ar fi introducerea educației sexuale în școlile din România încă din perioada gimnazială, mai specific din clasa a 7-a, când elevul începe să studieze anatomia corpului uman. Educația sexuală nu ar trebui să reprezinte un subiect controversat având în vedere importanța ei în dezvoltarea noastră ca oameni și este foarte trist faptul că unii părinți nu discută cu copiii lor despre asta.
Mulți români afirmă faptul că își doresc o țară la fel de dezvoltată ca cele din vestul Europei, dar când vine vorba de educație sexuală sunt foarte reticenți. Din lipsă de educație, o asociază cu lucruri indecente, precum conținutul pornografic, deși în realitate nu este deloc așa. De obicei, tinerii învață despre dezvoltarea corpului lor, faptul că este normal să apară schimbări datorită hormonilor, despre menstruație și igienă menstruală, despre bolile cu transmitere sexuală și metode contraceptive, despre faptul că e normal să mergem la ginecolog sau urolog. Astfel, dacă ar ști că nu e bine pentru organismul lor să întrețină relații sexuale până la vârsta maturității și cât de importantă este contracepția, numărul cazurilor de mame minore și avorturi ar scădea considerabil. De asemenea, ei trebuie să cunoască ce instituții și persoane trebuie să contacteze în caz că apare o sarcină nedorită sau sunt abuzați.
Majoritatea fetelor minore care rămân însărcinate ajung în această situație deoarece nu au fost învățate să deosebească iubirea de manipulare. Ele trebuie să conștientizeze faptul că replicile precum „Mă despart de tine dacă nu întreții relații sexuale cu mine” sau „Nu mă simt bine dacă port prezervativ” sunt doar minciuni. Copiii trebuie învățați să se ferească și de pedofili sau alte persoane cu intenții rele și să realizeze faptul că un adult nu va fi împreună cu un minor pentru că îl consideră matur, ci pentru că nu este în stare să fie împreună cu cineva de vârsta lui, manipularea copiilor fiind mai ușoară.
Tinerii au ocazia de a învăța despre consimțământ și faptul că îmbrăcămintea cuiva nu ar trebui să instige la viol așa cum multe persoane needucate afirmă. Ei trebuie să conștientizeze că atunci când partenerul spune „NU” este timpul să se oprească, nu să devină insistenți și că atunci când cineva se află în stare de ebrietate nu trebuie să profite de neputința persoanei de a-și gestiona acțiunile, deoarece se numește tot abuz.
În concluzie, dacă educația sexuală ar fi introdusă în școlile din România ar ajuta la dezvoltarea armonioasă a elevului ce va cunoaște noțiuni de anatomie, igienă, protecție, consimțământ și evitarea agresorilor ce încearcă doar să-i manipuleze. (Ariana Apopii, FIESC, ESM, anul I)
foto generică – pixabay
Ariana Apopii