Tu ce carte ai adus?

Spune-mi ce cărți citești, ca să-ți spun cine ești. Aceasta ar fi egida aide-memoire al evenimentul derulat recent, intitulat ,,Schimb de cărți”, un proiect marca A.S.U.S. din cadrul ZNSt (Zile și Nopți Studențești). Desfășurat pe terasa Book Cafe-ului, acesta s-a centrat, în principal, pe făurirea unei ,,bresle a bibliofililor”, stimularea cititului în rândul studenților, dar și pe crearea unui transfer de gusturi literare.

Categoriile eterogene ale operelor epice au stârnit curiozitate și interes printre cei prezenți, mai ales pentru că au avut plăcerea de a da peste titlurile unor cărți celebre, precum: Scurta istorie a timpului de Stephen Hawking, Jurnalul lui Sake de Florin Oncescu, Complot impotriva Vaticanului scrisă de Dan Kurzman și multe altele.

,,Schimbul de cărți urmărește dezvoltarea, atât pe plan personal, cât și pe plan cultural a studenților. Am ales acest eveniment să facă parte din plaja de activități ale acestui festival deoarece consider că studenții din ziua de azi au nevoie de cărți și mai puțin de ecrane, de tehnologie, cu toate că și acestea sunt indispensabile. Consider că în ziua de azi s-a diminuat foarte tare dorința de a lectura. Studentul din ziua de azi nu mai citește, preferă să găsească un articol și pe acela să îl frunzărească în 2-3 minute, să afle ideea principală, pe când o carte consider că are mult mai multe de oferit. Subiectele cărților au fost diverse, la alegerea fiecăruia student. Fiecare își aduce câte o carte din biblioteca personală care crede că îi place sau îi place mai puțin, care îi place mai mult sau mai puțin. Astfel, urmând prin această activitate să facem schimb de mentalități, de experiențe”, ne-a mărturisit Lupu Mădălina-Mariana, organizatoarea evenimentului.

 

Din cauza situației pandemice a anilor trecuți, evenimentul nu și-a putut atinge scopul propriu zis, cel de a aduce pasionații de cărți împreună, fapt pentru care acesta a trebuit să se rezume la un format on-line: “Anul trecut s-a făcut, dar în mediul on-line. S-au proiectat câteva cărți în format PDF pe Google Meet”, ne-a mai spus Lupu Mădălina-Mariana.

De asemenea, ea ne-a povestit despre predilecțiile sale referitoare la opțiunile în materie de cărți și la așteptările pe care le are în privința deznodământului evenimentului: ,,Sunt pasionată de psihologie și de dezvoltare personală. Am adus o carte scrisă de Joe Dispenza, un autor foarte drag mie, Distruge-ți obiceiurile nocive! E despre cum ar trebui să te schimbi ca om ca să ajungi pe calea cea bună. Nu știu ce voi lua la schimb, dar sper să fie ceva la fel de bun”.

Printre cei care au venit cu cel puțin o cotă-parte de natură literară, am întâlnit-o pe Ana-Maria Dăscălescu, voluntar la Asociația Studenților din Universitatea Suceava, care a adus autobiografia Reniei Spiegel: ,,Jurnalul Reniei e o ficțiune istorică a unei supraviețuitoare a Holocaustului. Îmi place să citesc cărți despre acest subiect pentru că e o parte întunecată a istoriei noastre din care avem multe de învățat. Am zis că vreau să o dau ca să se poate bucura și altcineva de această poveste”.

Epilogul acestei acțiuni se poate concretiza prin înștiințarea cititorului asupra faptului că fiecare student care a luat parte la proiectul ,,Schimb de cărți” a fost transpus dintr-o sferă a realității absurde într-o existență guvernată de puterea cuvintelor, unde cugetul dobândește formă și conținut.  (Diana Maria Poenaru, CRP, II)

 

          Diana Maria Poenaru

You may also like...

Sari la conținut