Marșul Absolvenților, promoția 2022

Joi, 12 mai, Universitatea „,Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) și Casa de Cultură a Studenților Suceava au organizat cea de-a șasea ediție a Festivității de absolvire USV, care a inclus și Marșul Absolvenților. Evenimentul a fost dedicat absolvenților studiilor de licență și masterat. Ediția de anul acesta, la fel ca cele anterioare, s-a desfășurat în centrul Sucevei, pe esplanada Casei de Cultură. Cei peste 1700 de absolvenți ai promoției 2022, incluzându-i, în premieră, și pe cei de la recent înființata Facultate de Medicină şi Științe Biologice, au pornit din Campusul USV, însoțiți de profesorii, părinții, bunicii și prietenii lor, deplasându-se către centrul Sucevei. Acolo, începând cu ora 18:30, a avut loc Festivitatea de absolvire.

 

  • Sloganele facultăților au făcut deliciul privitorilor

 

Marșul Absolvenților a fost un eveniment mult așteptat de toți cei care în acest an își finalizează studiile. Tinerii au mers pe străzile Sucevei arătându-și bucuria, îndreptându-se cu toții dinspre Universitate, către esplanada Casei de Cultură. Drumul studenților a fost vesel pentru ei și interesant pentru privitori. În timp ce studenții strigau în cor sloganul facultății lor, locuitorii orașului îi priveau cu admirație și curiozitate. Șoferii care au fost prinși în ambuteiaj nu s-au arătat a fi deranjați de situație, pentru mulți dintre ei a fost ceva nou, ceva ce nu au mai văzut, îi filmau și câțiva dintre ei strigau, fluierau împreună cu studenții și chiar claxonau ritmat.

 

 

 

Fiecare facultate a dat dovadă de creativitate și ingeniozitate, scandând diverse slogane pe traseul pe care l-au parcurs: ,,Noi suntem de la FB, cei mai tari din USV” , ,,Noi suntem FLSP, liderii din USV”, ,,FDSA, noi facem legea”, ,, Haideți fraților la FIA sa trăiți ingineria””, ,,USV familie mare, CRP îi dă valoare”, ,, Dacă vrei un viitor, să te faci învățător, dacă vrei un viitor, să te faci educator, dacă vrei un viitor, să te faci psiholog, FSE educă suflete “, ,,Masterul și pandemia nu ne-au mai plătit chiria”, ,,Ole, ole, strigați cu toții e#2″ , ,,Cei mai buni studenți se știe sunt de la filologie ” etc.

Ajunși pe esplanada Casei de Cultură, studenții au ocupat cele peste 1500 de scaune și au așteptat liniștiți începerea evenimentului dedicat lor și numai lor, eveniment prezentat de Alexandru Neamțu și Alina Ungureanu.

 

  • Performanțe excepționale înregistrate de USV

 

Prezentatorii evenimentului au menționat performanțele la care a ajuns Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. USV este inclusă, în rândul instituțiilor de învățământ superior relevante la nivel global și face parte din eșalonul universităților 1201+, fiind una dintre cele 1300 de universități de excelență pe plan mondial. Privind retrospectiv, constatăm progresul continuu pe care USV l-a înregistrat în cadrul QS University Rankings: dacă în anul 2015 a fost inclusă pentru prima dată în analizele acestui clasament, iar în ediția pentru anul 2021 s-a clasat pe poziția 164 în secțiunea topului dedicată  universităților din Europa Emergentă și Asia Centrală, în ediția 2022, USV face saltul din clasamentul regional în cel mondial. În ultimii ani, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a înregistrat rezultate remarcabile în ceea ce privește clasările în topuri internaționale. Astăzi, universitatea suceveană confirmă din nou, realizând cea mai bună clasare din istoria sa: locul 6 între cele mai bune universități românești, ierarhizate în topul aferent anului 2022. Menționăm faptul că, la nivel național, în noua ediție a topului se regăsesc 11 universități, dintre care 4 au fost incluse în clasament pentru prima dată.

 

  • O lecție despre Ștefan cel Mare, „patronul” USV

 

Comunității locale sucevene le-au fost prezentați șefii promoției 2022 de la Universitate ,,Ștefan cel Mare” din Suceava. În aplauzele celor prezențir, pe rând, fiecare a fost invitat să urce pe scenă. Discursul de deschidere al festivității de absolvire 2022 a aparținut rectorului Universității Ștefan cel Mare, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa: ,,Doamne, cât sunteți de frumoși, cât de frumoși vă vedeți de aici, În fiecare an a fost frumos, dar parcă în acest an e mai frumos decât în ceilalți ani. Anul trecut a fost o ploaie zdravănă aici. Vedeți? Și timpul de afară ține cu dumneavoastră. Dragi absolvenți, stimați, dragi colegi, stimați părinți și invitați,  în fiecare an acest discurs este unul deosebit pentru mine  încerc să găsesc de fiecare dată o temă deosebită pe care să o expun”. Tema discursului a fost o lecție de istorie importantă, o lecție de istorie care nu a fost nici lungă, nici plictisitoare. O lecție despre Ștefan cel Mare: ,,Este o lecție despre Ștefan cel Mare, patronul Universității noastre”. Rectorul USV a povestit câteva detalii picante din viața domnitorului, făcând apel la sensibilitatea publicului: „Dragi studenți, stimați colegi, deși astăzi am prezentat câteva aspecte mai puțin cunoscute cu privire la Ștefan cel Mare, mă întorc la ideea de la care am plecat <<A fost votat cel mai mare Român din toate timpurile>> și-a dedicat cei 47 de ani de domnie menținerii integrității teritoriale a Moldovei  și păstrării valorilor spiritualității românești. Numele său obligă, iar Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava se distinge că Universitatea ancorată a secolului XXI, pregătită să facă față provocărilor de orice natură, o Universitate dedicată deopotrivă studenților săi și comunității locale și regionale pe care o deservește  mereu orientată către viitor pentru că așa cum a spus Ștefan cel Mare <Moldova nu este a noastră, Moldova nu e a mea şi nici a voastră nu e, ci a urmașilor, urmașilor voștri>”.

 

 

             Rectorul Universității Ștefan cel Mare, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa

 

  • „Am stat un sfert de oră în mașină așteptând să treacă coloana USV-ului și vreau să vă spun că nu am auzit pe nimeni să comenteze ba, dimpotrivă, lumea ieșea din mașină și aplauda”

 

În exercitarea misiunii sale de a oferi activități de dezvoltare academică și profesională prin programe de studii universitare de licență, masterat și doctorat, USV prețuiește parteneriatul cu autoritățile publice locale. Prin urmare, unul dintre invitați a fost subprefectul Sucevei,  Ioan – Cristian Șologon  care a adresat un mesaj comunității academice Sucevene: „ Domnule rector, domnilor profesori, stimați studenți, dragi părinți, stimată audiență, am mari emoții azi, aici în fața dumneavoastră, pentru că sunt pentru prima dată la un marș al absolvenților. Eu, în calitate de absolvent al Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava n-am avut parte de așa ceva și, din acest motiv, dați-mi voie să vă invidiez. Credeți-mă, aș schimba oricând locul meu de aici cu locul dumneavoastră de acolo din sală”. Șologon a mai spus că el știe că studenții nu așteaptă cuvinte memorabile de la un politician dar, cu toate acestea, și-a dorit să împărtășească cu studenții câteva sfaturi de viață.

 

Pe scenă a fost invitat și Nicolai Barbă, vice-președintele Consiliului Județean Suceava, care a spus că este un moment rar și emoționant din viața oricărui student, momentul care marchează absolvirea. Tot Niculai Barbă a ținut să sublinieze rolul USV în viața comunității, menționând că, prin implicarea Universității, viața comunității este adusă la un nivel superior.

Din partea Primăriei municipiului Suceava, alături de studenți și profesori a fost chiar primarul Ion Lungu. El a împărtășit cu studenții câteva gânduri și le-a mărturisit că a venit la eveniment cu mare bucurie și plăcere, precizând că această ceremonie de absolvire îl bucură foarte mult  prin aceea că acest marș al absolvenților a devenit o tradiție a Universității: „Este un marș apreciat de dumneavoastră, dar iubit și de suceveni. Vreau să vă spun că am stat un sfert de oră în mașină așteptând să treacă coloana USV-ului și vreau să vă spun că nu am auzit pe nimeni să comenteze ba, dimpotrivă, lumea ieșea din mașină și aplauda. Este o tradiție care trebuie păstrată”.

 

După discursurile invitaților a urmat premierea șefilor de promoție 2022 . Pentru a face onorurile, pe scenă au urcat, pe rând, doamnele și domnii decani sau prodecani ai facultăților USV. Fiecare decan și-a lăudat, absolut justificat, studentul exemplar al facultății pe care o reprezintă, iar aceștia, la rândul lor, le-au adus mulțumiri și și-au exprimat recunoștința pentru ceea ce au învățat în anii petrecuți pe băncile facultății.

 

Festivitate academică nu a putut fi încheiată fără imnul Gaudeamus, ce marchează trecerea într-o nouă etapă a parcursului academic și profesional. (Ana Revenco, CRP, II)

Foto Ema Motrescu / Ștefan Gheorghiță/Ana Revenco

 

               Ana Revenco

You may also like...

Sari la conținut