Alergarea ca formă de terapie

Într-o lume agitată, unde stresul și anxietatea ne însoțesc la fiecare pas, găsirea unor modalități naturale de a ne restabili echilibrul devine esențială. Alergarea, o activitate aparent simplă, s-a dovedit a fi o metodă eficientă de terapie, care îmbină beneficiile fizice cu cele mentale.

Unul dintre cele mai evidente beneficii ale alergării este efectul său asupra stării de spirit. În timpul alergării, corpul eliberează endorfine, cunoscute drept „hormonii fericirii”, care duc la așa-zisa „euforie a alergătorului”. Un studiu din 2023 al Universității Vrije din Amsterdam demonstrează acest lucru. Un număr de 141 de pacienți care au avut depresie sau anxietate au fost puși să aleagă între antidepresive și terapie prin alergare în grup pentru o perioadă de 16 săptămâni. Majoritatea acestora, 96 dintre pacienți, au ales alergarea, în timp ce ceilalți, medicamentele. Rezultatele arată că acestea oferă aproximativ aceleași beneficii, cu toate că, în ceea ce privește sănătatea fizică, alergarea a oferit îmbunătățiri, iar antidepresivele un impact ușor negativ. Pe de altă parte, nu toți cei 96 de pacienți au reușit să-și mențină rutina de alergat în toate cele 16 săptămâni, pe când ceilalți au luat medicamentele constant.

Din alt punct de vedere, alergarea nu doar că relaxează mintea, ci și dezvoltă reziliența psihică. Fiecare kilometru parcurs reprezintă o provocare depășită, care întărește încrederea în propriile forțe. În plus, alergarea are un impact pozitiv asupra neuroplasticității, adică asupra capacității creierului de a se adapta situațiilor dificile.  David Goggins, fost US Navy SEAL, alergător de ultramaraton și autor al bestseller-ului “Can’t Hurt Me”(“Nu mă poți răni”) spune că atunci când mintea e convinsă că nu putem continua, corpul a consumat abia 40% din energia sa. Așadar alergările lungi ne ajută să depășim aceste piedici mentale.

În concluzie, indiferent de ritmul sau de distanța parcursă, beneficiile alergării ne reamintesc că transformarea personală este la îndemâna oricui. (Loredana – Ionela Cîrdeiu, Calculatoare, anul I)

 

Loredana – Ionela Cîrdeiu

You may also like...

Sari la conținut