O acțiune ce nu ține de progres

Se dorește și se aplică deja înlocuirea caselor de marcat. Sunt nemulțumiri și se fac proteste pe această temă. Auchan este primul magazin ce elimină casele de marcat, deja singuri vom trebui să scanăm și să taxăm produsele. Acest lucru statul îl numește progres, însă nu este chiar așa. Am citit și anterior diferite articole, opinii despre acest lucru, însă în perioada de atunci era încă în proiect de aplicare. Dar vezi că deja a ajuns ceva serios, de speriat chiar.

Dan Negru a vorbit despre acest proces într-o postare pe Facebook. Această comentare de lucruri a apărut în urma convorbirii cu o casieriță. Astfel postarea sună în felul următor:

“Am trecut pe la un supermarket azi și o casieră, Rodica scria pe ecuson, mi-a spus că astea sunt ultimele zile cu oameni la casele de marcat.

“Progresul, Domnu ‘Dan” a oftat femeia.

Așa ni se sugerează, că e progres

I-am spus că eliminarea casierelor din supermarketuri nu e o formă de progres.

Eu, cumpărătorul, voi face treaba casierului. De fapt suntem toți păcăliți: slujba ei va dispărea și eu voi face treaba ei, voi scana produsele si apoi le voi pune în coș fără să fiu plătit pentru asta. Ăsta nu e progres!

Progresul e trecerea de la lumânare la bec, de la cal la motor !

Din 7 litere, PROGRES, însemnă: “trecerea de la o stare inferioară la una superioară, de la vechi la nou”.

Unde e “noul” dacă eu preiau munca altcuiva fără să fiu plătit ?

Aștept progresul, invenția care să schimbe felul de a face cumpărături. Până atunci, eliminarea doamnei Rodica e reducere de personal, e economie, e concediere. Orice, dar nu progres !

Aveți curajul să-i spuneți asta !

Curajul, da! E un progres !”

Ajungem în punctul în care digitalizarea, era această nu numaidecât socială, distruge profesiile, fac din ele niște nimicuri, un act lipsit de semnificație. O profesie trebuie să rămână profesie, fiecare profesie își are locul și statutul într-o societate, chiar și profesia de casier. Rămân oamenii fără locuri de muncă și este anormal. Avem nevoie de mișcare, de aceste mecanisme indispensabil de exclus din viață. Îți câștigi cinstit și prin muncă bucata de pâine și ajungi într-un moment dat afară, șomer, aflând că “progresul” te-a înlocuit. Progresul nu trebuie să înlocuiască, ci mai degrabă să susțină, să ușureze munca și să meargă cot la cot cu oamenii. Ajungem să distrugem societate prin prisma acestui proces de modernizare, nu facem decât să excludem umanul care mai există în noi. (Cristian Reznic, CRP I)

 

     Cristian Reznic

You may also like...

Sari la conținut