Concertul dedicat absolvenților – între entuziasm și apatie
Tradiționalul Marș al Absolvenților Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV), aflat la a 6-a ediție, a adunat mulți suceveni în centrul orașului. Evenimentul a stârnit multe emoții pozitive și nostalgie. Ceremonia s-a încheiat printr-un concert dedicat absolvenților, dar și publicului larg. Andia și Direcția 5 au destins atmosfera și au hrănit publicul cu energie și voie bună. Deși părerile au fost împărțite, este absolut normal ca gusturile muzicale să difere.
Este de apreciat faptul că au fost invitați artiști care să mulțumească un public mixt și nu doar exclusiv tinerii.
Am făcut un mic sondaj în rândul studenților despre concert și atmosfera creată de invitați.
“Nu pot să nu o remarc pe Andia! Este cu adevărat o doză de energie, are un timbru curat, uimitor, zburător și blând. Am admirat-o cu adevărat! Instrumentiștii s-au înțeles de minune cu vocalista, mai ales în timpul duetului dintre chitarist și vocalist, și evident toboșarul a fost deosebit”, ne-a relatat o studentă de la Litere, din anul doi.
Un alt student din anul doi de la Litere ne-a oferit o descriere destul de amănunțită a evenimentului și a emoțiilor pe care le-a trăit: „Cred că acest concert a fost mai mult despre cei din fața scenei, artiștii dând tonul unei însuflețiri de care era clar că sucevenii aveau nevoie. Marșul absolvenților a adus multă lume în centru, de la copii în cărucioare, până la seniori și la toți se vedea setea de distracție, suprimată în ăștia doi ani cum nu se poate mai drastic. Mi-a plăcut să-i aud pe toți într-un glas, perfect sincronizați și pe muzica tinerească a Andiei, dar și pe muzica romantică și melancolică a celor de la Direcția 5. Acest concert a fost strigătul sucevenilor că vor să trăiască din plin alături de muzica preferată.”
Și o studentă din anul întâi de la Istorie și Geografie ne-a oferit un mic feedback: “Mi-a plăcut foarte mult concertul, vibe-ul pe care l-au creat artiștii și cântecele lor mi-au adus bună dispoziție”
Un proaspăt absolvent al aceleiași facultăți s-a declarat chiar fanul Andiei, mărturisindu-ne că ascultă muzica acesteia de peste doi ani.
Însă, absolut firesc, au fost și păreri mai puțin pozitive, câțiva dintre tinerii care ascultă alte genuri muzicale, mărturisindu-ne că se așteptau la ceva mai mult de la acest concert. Am observat dispoziții extrem de diferite, fanii mai activi se manifestau foarte intens, dansau și cântau, erau vizibil entuziasmați. O parte din public avea, însă, o atitudine mai reticentă, necunoscând piesele interpretate de artiștii invitați. Iar restul priveau din depărtare fără a se implica emoțional în prestațiile celor de de pe scenă. Această reținere (care nu avea legătură cu preferințele muzicale) mi s-a părut justificată, însă. După atâtea evenimente tensionate și izolare, este absolut normal să nu mai știm cum să reacționăm la unele manifestări, mai ales colective.
Cadrele didactice au venit cu un feedback extrem de bun despre eveniment. Prorectorul USV, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, ne-a vorbit foarte frumos despre întregul eveniment: „În primul rând, m-am bucurat de entuziasmul generat de Marşul Absolvenţilor atât în randul participanților cât şi al sucevenilor întâlniţi parcurs, chiar şi al celor care au fost nevoiţi să aştepte 10-15 minute în trafic şi care ne zâmbeau, ne salutau iar unii scandau şi ei alături de noi. Apoi am simţit alături de absolvenţi emoţiile festivităţii de absolvire, inclusive prin discursurile şefilor de promoţie ai celor 11 facultăţi. Concertele Andiei şi Direcţiei 5 au generat multă energie şi bucurie, mai ales că veneau după o lungă perioadă de restricţii. Pe lângă studenţii USV am văzut foarte mulţi părinţi cu copii care au dansat până la ore târzii. Ceea ce mi s-a părut nostim a fost faptul că printre colegi eram întrebat cine e Andia în timp ce majoritatea studenților cunoșteau versurile la majoritatea cântecelor ei. La Direcția 5 a fost oarecum invers”.
Prorectorul USV, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian
Iulia Sîrghi-Covalciuc, jurnalistă și profesor universitar, a transmis o frumoasă urare absolvenților, oferindu-ne și o părere despre ceremonie:
“Mie mi-a plăcut foarte mult, tematica din acest an, dar și discursurile emoționante și sincere ale șefilor de promoții. Discursurile au fost inspiraționale și mi-au amintit de perioada studenției, una dintre cele mai frumoase perioade din viața mea. Îi încurajez să rămână în Suceava și la următoarele studii. Le urez succes pe mai departe tuturor absolvenților USV! Zbor frumos prin viață!”
Mădălina-Maria Toma, realizator radio și profesor universitar, ne-a vorbit dintr-o perspectivă mai profundă despre acest Marș al Absolvenților: „Marșul Absolvenților este unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului, devenit deja tradiție, de 6 ani de când Universitatea a venit cu această idee minunată de a celebra reușitele fiecărei generații de studenți și masteranzi la finalul studiilor.
Mă bucură să văd comunitatea suceveană luând parte la această manifestare, an de an. Când văd atât de mulți părinți, bunici, prieteni sau simpli trecători cum îi admiră, cum îi aplaudă și cum se emoționează când îi văd trecând organizați pe facultăți în acest marș pe străzile orașului, îmi doresc ca imaginea aceea și sentimentul de unitate pe care ei îl transmit comunității să le rămână mereu acelor oameni în minte. Să îi susțină și să le aprecieze eforturile și munca mereu, pentru că merită să le fie aplaudate reușitele, dar la fel de aplaudat trebuie să le fie și parcursul”. Conf. univ. dr. Simona Manolache, prodecan al Facultății de Litere, a abordat în cadrul discursului său mâhnirea pe care cu toții am simțit-o la un moment dat și din postura de student, și din cea de cadru didactic, aceea că „ne este lehamite unora dintre noi de toți ,<văicăreții>, fie ei și academicieni, care se tot plâng de tânăra generație de români.
Sper ca în viitor aceste subestimări legate de mediul universitar să dispară, și să vedem și în online aceeași susținere din partea comunității pe care am văzut-o și am simțit-o astăzi pe tot parcursul zilei”. (Sabrina Vacari, CRP, II)
Sabrina Vacari