Trei studenți selectați din cadrul USV au beneficiat de un sejur de două săptămâni în Franța

Trei studenți de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării au beneficiat de un Sejur de Imersiune Lingvistică și Culturală la Sevrier (SILC), în Haute-Savoie, Franța, timp de două săptămâni, între 28 septembrie și 12 octombrie 2022.

Studenții au fost selectați pe baza unui dosar de candidatură și a unui interviu susținut în fața unei comisii de jurizare, alcătuită din patru membri ai Asociației Association Sevriolaine d’Aide et de Partage. Începând cu anul 1998, ASAP acordă astfel de burse, aceasta fiind cea de a 23-a ediție a sa. Bursa acoperă cheltuielile privitoare la transport, cazare și masă.

Studenții care au beneficiat de Sejurul de Imersiune Lingvistică și Culturală la Sevrier (SILC)

 

În acest an, studenții selectați au fost Vasilciuc Simona-Rodica, de la programul de studii licență Limba și literatura franceză – Limba și literatura spaniolă și Ciungu Denisa-Elis, de la specializarea Limba și literatura franceză – Limba și literatura germană, ambele în anul III de studiu și masterandul Anton Zazuliak, din anul I la programul de studii Teoria și practica traducerii.

„Sejurul a fost o experiență unică, nu doar pentru că am avut ocazia să vizitez pentru prima dată Franța, ci și pentru că am petrecut tot timpul cu francezi nativi. Am comunicat doar în limba franceză, ne-am bucurat de gastronomia specifică zonei și am vizitat cele mai importante obiective turistice din Paris,” ne-a povestit Vasilciuc Simona-Rodica.

Vasilciuc Simona-Rodica

La întrebarea care sunt diferențele culturale dintre România și Franța, Simona ne-a spus: „Cred că fiecare cultură are specificul ei. Dacă ar fi să le compar pe acestea două, nu îmi amintesc să fi fost ceva care să mă șocheze în vreun fel. Cu toate acestea, știm că Franța are o istorie mult mai bogată, iar asta se vede foarte clar, mai ales în arhitectura clădirilor din Paris. Asta m-a impresionat mult. În ceea ce privește gastronomia, e foarte adevărat că francezii iubesc vinul și brânza. Un alt lucru pe care l-am observat la francezi este faptul că ei își ocupă timpul cu activități pe care le iubesc, cu hobby-uri. Pe lângă orele de muncă, își fac timp pentru ei, pentru familie, pentru călătorii, ieșiri cu bicicleta, participări la tot felul de cluburi, dezbateri și întâlniri culturale.”

Dat fiind faptul că agenda acestora era foarte încărcată, în timpul celor două săptămâni cât a durat sejurul, timpul a reprezentat un factor esențial, a cărui ore, minute și secunde au fost calculate minuțios, astfel încât să fie acoperită o plajă cât mai largă de activități.

„A fost un sejur de imersiune lingvistică și culturală, astfel că am vizitat locurile de acolo, am cunoscut persoane noi și am vorbit cu ei în limba franceză. În fiecare zi, am avut un program bine stabilit în care, fie vizitam un alt oraș sau o atracție turistică (cum a fost, Chamonix-Mont Blanc sau Évian), fie am luat parte la activități specifice locului (am participat la o sărbătoare locală, La fête dû terroir). Anual, în jurul lunii octombrie, La fête dû terroir (festivalul local) adună localnici pentru a promova produselor locale, specifice zonei lor (brânză, carne, suc de mere)”, ne-a povestit Ciungu Denisa-Elis.

Ciungu Denisa-Elis

Având deja o experiență asemănătoare, Zazuliak Anton a întâmpinat această ocazie cu brațele deschise: „Când m-am decis să candidez pentru programul SILC, nu aveam nicio așteptare de a fi sau a nu fi selecționat. Faptul că va urma să avem un interviu cu câțiva membrii ai asociației ASAP și mai ales cu vorbitori nativi de limba franceză, mi-a atras atenția fiindcă până atunci nu am participat la un astfel de interviu. Având deja o experiență Erasmus+ la Universitatea Bialystok din Polonia, mi-am imaginat că acest sejur va fi ceva asemănător. În două cuvinte pot spune că o astfel de experiență a fost grozavă și de neuitat. Experiența Erasmus+ ține mai mult de studii și de practică profesională, iar în acest sejur am reușit să descopăr cultura și civilizația franceză la ea acasă. Ajungând în Franța, am întâlnit niște oameni extraordinari, foarte deschiși și drăguți. Nu știam încă la ce familie vom sta fiecare, singurul lucru pe care l-am știut, înainte de a ne porni din România, era faptul că nu vom sta împreună, ci vom sta în familii diferite, tocmai pentru a ne provoca să vorbim, chiar să gândim în limba franceză. Primele zile a fost puțin mai dificile pentru a trece brusc la vorbirea limbii franceze într-un mod frecvent, dar oamenii cu care stăteam de vorbă erau foarte înțelegători, ne ajutau în caz că nu reușeam să găsim cuvintele potrivite, dar și ne îndreptau în caz că nu ne exprimam corect.”

    Zazuliak Anton

La final, Anton ne mărturisește că reducerea unei țări la doar câteva aspecte arhicunoscute nu este îndeajuns în a-ți completa cunoștințele legate de acea țară: „Când vorbesc despre Franța, nu spun doar despre Paris și Tour Eiffel, da, Parisul este fermecător și un oraș de care nu ai cum să te saturi, dar pe lângă acesta, sunt foarte multe locuri și orașe de vizitat. Noi am stat în Sevrier, Annecy – un oraș extraordinar. Munții înalți care îl înconjoară, unul dintre cele mai curate lacuri din Europa care îl scaldă, casele și grădinile care îl înfrumusețează, toate acestea în ansamblu fac orașul Annecy, pe care nu-l vom uita niciodată. Un oraș care are o mulțime de locuri de vizitat, mai ales pentru iubitori ai naturii și nu numai.”

Sejurul SILC promovează aspectele ce alcătuiesc cultura și limba franceză într-un mod, atât teoretic, cât și practic, oferind studenților șansa să cunoască și altfel Franța, nu doar prin cărți, manuale școlare sau filme, sprijinind procesul de adâncire a cunoștințelor lingvistice și a abilităților de comunicare. (Diana-Maria Poenaru, CRP III)

 

  Diana-Maria Poenaru

You may also like...

Sari la conținut