Organizațiile Studențești – ce sunt și de ce merită să te înscrii și tu?

Cred că mulți dintre noi, studenții, când am intrat la facultate, am auzit de „voluntariat” și „ASUS”. Eu știam din auzite că, la facultate, te poți înscrie într-o asociație studențească în care să fii voluntar. Și am prins din treacăt pe unii dintre colegi, pomenind de ASUS. De ce ASUS? Pentru că este cea mai cunoscută organizație a studenților din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Ok, dar ce este mai exact o organizație studențească, cu ce se mănâncă și de ce să te înscrii și tu?

Dat fiind faptul că nu există o definiție unitară specializată a termenului, voi încerca să surprind în câteva fraze, esențialul activității desfășurate de o organizație studențească.

Loredana Crețu

      Organizațiile non-guvernamentale studențești (ONGS) sunt asociații apolitice ale studenților, care au ca scop reprezentarea și promovarea intereselor acestora. În cadrul lor se desfășoară, pe bază de voluntariat, activități variate, precum proiecte, training-uri, teambuilding-uri, târguri, şcoli de vară, festivaluri, conferințe, negocieri cu înalţi demnitari sau chiar greve. Sunt spații deschise, în care tinerii dornici de dezvoltare personală și de implicare în chestiunile studențești, au ocazia de a se autodescoperi, de a-și folosi talentele și abilitațile în folosul altora, de a-și manifesta creativitatea. Aici găsesc mediul prielnic pentru a interacționa, a cunoaște oameni noi și „faini”, a învăța cum să relaționeze cu fiecare dintre ei, a pune bazele unor prietenii de durată. Își dezvoltă unele competențe, își asumă diferite roluri, învață să comunice cât mai eficient și  sunt pregătiți să gestioneze proiecte de anvergură. Nu în ultimul rând, tinerii au ocazia de a deveni „the best version of themselves” (știu ca e un clișeu, dar așa e) și îi poate ajuta mult în câștigarea unui bagaj sănătos de experiență, ce-i va ajuta chiar în conturarea viitoarei cariere. De fapt, un ONGS are drept scop final, inserția studenților pe piața muncii. Deci dacă ai tendința să crezi, că dacă tu vei fi voluntar într-o organizație nu-ți va ajuta la nimic pe viitor, you could not be more wrong!

E nevoie să spun mai mult? Dacă nu te-am convins încă de nenumăratele avantaje, pe care poți să le ai, dacă ai fi voluntar la un ONGS, atunci dă-mi voie să-ți spun câteva lucruri despre organizațiile studențești din cadrul Universității noastre, lucruri care cu siguranță îți vor capta atenția.

Există un total de 17 organizații studențești în USV, printre care cele mai cunoscute sunt Asociația Studenților din Universitatea Suceava (ASUS), menționată mai sus, Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia (GIRB), Asociația studențească FIRESC și Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR). Există atât organizații la nivel de universitate, precum Societatea Studenților Suceveni, dar și organizații la nivel de facultate cum ar fi Asociația Europeană a Studenților în Drept (ELSA), dedicată studenților de la drept și tinerilor juriști.

Fiecare organizație sau asociație are propriul său scop. Spre exemplu, Asociația Cultural-Educativă Arcanul își propune să promoveze valorile spirituale şi culturale românești, prin desfăşurarea de activităţi cultural-artistice. De cealaltă parte a terenului, avem Clubul Antreprenorial Studențesc (CASt) al cărui scop este de a-i ajuta pe studenți în a dobândi abilităţi antreprenoriale și a-i introduce în lumea afacerilor. De la consultanță în marketing și vânzări, la dansuri populare, de la posibilitatea de a călători în China, la educare și instruire practică în domeniul vânătorii și pescuitului sportiv, avem de toate! Astfel, varietatea specificului fiecărei organizații permite implicarea studenților în domeniile, care îi interesează în mod propriu; fiecare student se poate înscrie în asociația la care el tinde să rezoneze cel mai mult. Tocmai aici constă frumusețea: că sunt atâtea organizații studențești, pe care Universitatea le pune la dispoziție, numai să fie cât mai mulți voluntari!!!

Ce zici? Este sau nu interesant? Sunt sigură că și tu ai vrea să câștigi experiență, să cunoști oameni noi, să-ți ieși din zona de confort, dar trebuie puțină implicare! Mediul dintr-o asociație este perfect pentru dezvoltarea ta personală, dar și profesională. Dă-ți voie să guști și mai mult din viața de student! Ai ocazia de a fi mai mult decât clasicul student care merge la cursuri, seminarii și laboratoare. Ai curajul să fii un tânăr activ și implicat în viața studențească! Chiar dacă dă bine și în CV, nu face voluntariat doar pentru beneficii de acest gen! Cu riscul de a mă repeta, țin să subliniez că experiența, maturizarea, legăturile sociale, șansa de a călători și de a pune în practică teoria pe care o înveți la facultate, contează cel mai mult. În ceea ce privește cariera, multe companii au parteneriate cu  diferite ONG, așadar dacă tu te implici, o să ieși în evidență prin capacitățile și skills-urile tale și cu siguranță, mult mai ușor te vei angaja .

Nu mai aștepta! Hai și tu să fii voluntar!!!

 

Loredana Crețu, CRP

You may also like...

Sari la conținut